Probabil una dintre cele mai delicioase retete de post pe care le veti incerca este acest curry de legume. Este un curry de legume în stil indian, cu o nota de mancare tailandeza. Adica demential de bun!
Ce este curry?
Curry inseamna de fapt sos. Iar un sos poate fi de mai multe feluri, in functie de preparat, reteta si in functie de gustul fiecaruia. De aceea un curry se poate face de post, doar cu legume, si bineinteles cu pui, peste, vita, porc, chiar si fructe de mare sau alte tipuri de carne.
Ce nu trebuie sa lipseasca din acest curry?
Partea cea mai faina este ca il puteti modifica dupa gust, punand legumele pe care le doriti. Insa este important sa nu lipseasca:
- cartoful
- morcovul
- laptele de cocos
- pasta de curry
- sosul de rosii
Cartoful ofera consistenta acestui curry, este baza de legume. Laptele/grasimea de cocos ii da acea grasime si aroma dementiala. Morcovul ii da dulceata, si veti avea impresia ca mancati o tocanita de porc (fara porc) ceva mai aromata.
Unde gasim lapte de cocos?
Cel mai bun lapte de cocos pe care l-am gasit noi pentru acest curry este cel de la Rapunzel, pe care il gasiti la acest link.
Este un lapte de cocos gras, cu 67% grasime si restul apa. Cu cat laptele de cocos e mai gras cu atat curry-ul iese mai gustos. In plus de asta, nu am gasit alt lapte de cocos cu mai multa nuca/grasime, care sa nu aiba si alte prostii in el (stabilizatori, gume, etc).
Ar mai fi cel de la Dennree, aici, putin mai slab in grasime, dar fara alte prostii. Da, nu este vorba de laptele de cocos slab, acela pe care il punem in lapte sau cafea. Daca folositi un lapte de cocos cu minim 60% grasime este perfect!
Unde gasim condimentul de curry?
Este de fapt o pasta de curry iute tailandez, din care punem dupa gust (si rezistenta la picant) in acest curry de legume.
Noi o cumparam de la un magazin din Cluj, Taste of Asia. Partea buna este ca au si magazin online: www.KoreanFood.ro, de unde le puteti cumpara si voi. Va lasam linkurile mai jos:
Curry Galben
Curry Verde
Curry Panang
Din gama asta au 4 tipuri de paste de curry, pe nivele diferite de iuteala dar si de arome: curry galben, verde, rosu si inca unul, dar nu imi amintesc. Oricare il alegeti este bun pentru acest curry de legume.
Noi le luam la plic, dar pe site le au la galetuta, nicio problema. Se pastreaza foarte mult si bine la frigider, dupa deschidere. Acestea sunt singurele paste de curry pe care le-am gasit noi, care sa nu aiba prostii. Da, “defect profesional” de citit etichete.
Postul nu trebuie sa fie plictisitor
Prima data cand am facut acest curry de legume am avut impresia ca avea grasime de porc in el. Asta de la grasimea de cocos, care, impreuna cu legumele chiar ii da mancarii acest gust plin si dulceag de grasime animala. Nu o sa va vina sa credeti cat este de bun pentru o reteta de post!
Fara alta vorbaraie, sa trecem la treaba si sa facem cel mai bun curry de legume cu lapte de cocos!
?
Curry cu legume si lapte de cocos – Reteta de post
Ingrediente
- 2-3 Cartofii medii
- 1 Morcov mare
- 300 g Broccoli (aproximativ)
- 300 g Conopida (aproximativ)
- 1 lingura Sare de mare
- 30 g Ulei de cocos sau de masline
- 1 cutie Sos de rosii (sau rosii maruntite in bulion) (400 g)
- 2 lingurite Pasta de curry (gasiti link in reteta)
- 1 cutie Lapte de cocos 67% (Rapunzel)
Instrucțiuni
- Pregatim toate legumele.
- Adaugam uleiul in tigaie, punem legume, adaugam sarea si le calim usor. Apoi adaugam putina apa, ca sa se faca sub capac.
- Intre timp pregatim pasta de curry, pe care o diluam in putina apa, inainte de a o pune peste legume.
- Cand legumele sunt facute de jumatate, adaugam o conversa de suc de rosii su pasta de curry.
- Apoi adaugam si laptele de cocos peste.
- Punem apa cat sa acoperim usor legumele si lasam sa fiarba timp de 10 minutes, pana sunt gata. Legumele trebuie sa fie un pic ferme, nu sa fie facute foarte tare. Pentru extra sos, adaugati un pic mai multa apa, dupa ce se raceste putin veti vedea ca apa se mai reduce si ramane doar un sos delicios.
- Curry-ul cu legume este gata.
- Se serveste cu orez basmati (orez asiatic cu bob subtire). Reteta pentru orez basmati o gasiti tot pe site la noi, mai jos. Sa aveti pofta buna!