Vreți să încercați pizza rețeta originală? Vă prezentăm azi, în opinia noastră cea mai bună rețetă de pizza italiana pe care o puteți face acasă foarte ușor însă cu o singură condiție:
O pizza bună are nevoie de temperatură mare de coacere!
Cuptoarele clasice de la aragaz ajung la maxim 250 grade și la această temperatură nu vă recomandăm să faceți pizza, mai bine o cumpărați din pizzerie fiindcă va fi mai bună. La 250 grade apa se evaporă din blat iar blatul devine ca un biscuite, ideal e ca timpul de coacere la o pizza să fie între 3 și 5 minute, și temperatura ideală pentru pizza este 350 grade. Pentru a ajunge la o temperatură mai mare a cuptorului, și pentru o coacere mai bună a blatului, puteți să folosiți o piatră pentru pizza pe care să coaceți pizza în cuptor.
Bineînțeles, asta dacă vorbim de pizza în stil american.
Reteta de pizza “New York Style” e cea mai populară la noi în țară
Pizza rețeta originală din Italia (Napoli) nu e neaparat și mai gustoasă dacă v-ați obișnuit cu pizza de la noi. La 400 grade cât folosesc ei in Italia, pizza e gata în 120 de secunde fiindca nu folosesc decât sos de roșii, mozzarella și busuioc.
Dar la topping-uri precum ciuperci, șuncă, salam etc., e nevoie de 350 grade fiindcă altfel există riscul să rămână coapte doar parțial. În plus, mozzarella prinde un gust mai bun la o temperatură mai joasă (300 – 350 grade) fiindcă iese sarea din ea iar gustul se amplifică.
La pizza contează foarte mult blatul, dacă blatul nu e bun poți s-o f*ți că tot nu iese o pizza bună, însă dacă blatul e bun și ingredientele proaste, papilele gustative te mai iartă.
Aici aveți un exemplu de rețetă de pizza cu blat foarte bun
Dacă o faceți așa cum am descris în pizza rețeta originală, va ieși o pizza mai mai bună decât la multe pizzerii din oraș, cu condiția să nu faceți compromisuri la ingrediente. Acestea fiind spuse, să ne apucăm de treabă.
Reteta blat de pizza – ca la pizzerie
Ingrediente
- 7 g Drojdie uscată 1 pliculeț (recomandăm drojdie BIO, cele obișnuite conțin prostii)
- 325 ml Apă calduta (40 grade) sau 325 grame
- 8 g Sare preferabil sare de mare
- 500 g Făină albă 650 sau 550 făina 00 nu e bună
Instrucțiuni
- Dupa ce cântărim toate ingredientele, punem drojdia în apă și amestecăm cu ceva 15 secunde.
- Lăsăm apa deoparte, și amestecăm sarea cu făina. Acest pas e important pentru ca sarea să nu intre în contact direct cu drojdia, lucru care poate diminua activitatea dorjdiei.
- Apoi adăugăm treptat apa cu drojdie peste făină și amestecăm până ce făina și apa se leagă și nu a mai rămas făină neincorporată.
- Răsturnăm aluatul pe o suprafață de lucru și frământăm cu o singură mână pentru 2 minute. La început alutatul se va lipi însă e preferabil să nu adăugați făină pentru a păstra procentul de hidratare a făinii.
- După ce am frământat 2 minute aluatul se va lipi puțin și este normal. Acoperim alutatul cu un prosop umed (stors foarte bine până nu mai picură din el) și lăsăm așa 15 minute.
- După cele 15 minute aluatul se va lipi mai puțin și va fi mai ușor de fământat. Frământăm aluatul încă 5 minute încercând să incorporăm cât mai mult aer posibil în aluat.
- Apoi împărțim alutatul în două și formăm doua chifle de aproximativ 400g fiecare. la 400g va ieși o pizza mare, cu care sigur se satură și un gurmand.Punem chiflele în două vase rotunde unse cu puțin ulei de măsline, le acoperim cu folie de celofan și le lăsăm la dospit timp de 2 ore la o temperatură între 21 – 25 grade.
- Dupa un timp pornim cuptorul să se încălzească (în funcție de ce cuptor folosim, pentru cuptorul de la aragaz cu o ora înainte) și dupa ce au trecut cele 2 ore întindem aluatul in formă de pizza presând întâi cu palmele și apoi întindem aluatul cu mâna. Nu folosiți în niciun caz sucitoarea fiindcă astfel scoateți tot aerul din aluat și pizza nu va mai fi la fel de buna.
- Punem puțină făină pe o suprafață de lemn, mutăm blatul acolo, după care adăugăm sos de roșii (cu puțină sare si niste busuioc în el). Folosind un polonic, punem sosul de roșii în mijlocul blatului și îl întindem pe toată suprafața cu o mișcare în formă de spirală din interior spre marginea blatului. Lăsați neaparat o bordură de 1 cm fără sos fiindcă aceasta are rolul de a ține ingredientele în interior.
- Adăugați ingredientele preferate începând cu mozzarella însă pentru o pizza gustoasă nu folosiți mai mult de 3 ingrediente. De ex. mozzarella, prosciutto cotto (șuncă fiartă) și ciuperci. Sau mozzarella, salam și porumb.
- Coaceți pizza la o temperatură de 350 grade, sau minim 300 grade dacă cuptorul nu merge până la 350.
- Poftă bună!Dacă v-a plăcut, acordați o notă rețetei. Asta ne motivează să mai postăm și alte rețete la fel de bune.
3 comentarii
Oare o s-o pot face in cuptorul electric
Dacă cuptorul merge până la 300 grade sigur că da.
Dacă vreți să faceți o pizza mai “comercială” găsiți rețeta secretă aici:
https://www.bucatarianoastra.ro/cea-mai-buna-reteta-de-pizza/