Ciorbă de cartofi cu afumatură | Rețetă din Ardeal
Aceasta este reteta mamei de ciorba cu cartofi si afumatura, asa cum se face ea in Bihor.
Timp de preparare30 minutesmins
Timp de gătire1 hourhr
Categorie: Supe/Ciorbe
Specific: Ardelenesc, Românesc
Porții: 4porții
Ingrediente
1KgCartofi
800gCostițe afumatede preferabil să fie mai cărnoase
2Morcovi medii
1/4Țelină rădăcină
1Pătrunjel rădăcină
50mlUlei
1legăturăPătrunjel proaspăt
2linguriSare
Smântână 25%
1lingurăBază de mâncare din ardei kapia(opțional)
1/2lingurițăMăghiran(opțional)
1/2lingurițăTarhon(opțional)
Mod de preparare
Costița se curăță bine, se taie în bucăți și se lasă la înmuiat în apă vreo 2-3 ore. Opțional, puteți folosi și o scăriță mai cărnoasă, rezultatul va fi similar.
Ceapa se curăță și se taie mărunt.
Facem la fel și cu morcovii, țelina, pătrunjelul și cartofii.
Punem puțin ulei într-o tigaie și călim ceapa.
Când aceasta devine translucidă, adăugăm și morcovul împreună cu pătrunjelul și țelina. Opțional, pentru mai multă savoare, adăugăm o lingură de bază de mâncare din ardei kapia, ½ linguriță de măghiran și tot atâta tarhon.
Punem costițele peste ceapa și legumele călite și adăugam apă cât să fie acoperite. Lăsăm să fiarbă timp de aproximativ 1 ora, timp în care completăm cu apă fierbinte, cât să fie tot timpul acoperite. Ca sa fiarbă mai repede, adăugăm o linguriță din metal în oală. Asta este un truc pe care îl știu de la mama mea. Chiar funcționează!
Când carnea este aproape fiartă complet, adăugam cartofii tăiați cubulețe și completăm cu apa fierbinte cât să fie totul acoperit. Adăugam sarea și lăsăm să fiarbă până când și cartofii sunt gata. Pentru un plus de gust, adăugăm o legatură de pătrunjel, pe care o scoatem la final. Când cartofii sunt fierți, pregătim smântâna pe care o amestecăm cu câteva linguri de supă. Adăugăm smântână în supă și o lăsăm să mai dea un clocot.
Supa de cartofi cu afumătură după rețeta din Ardeal a mamei este gata! Să ne spuneți cum v-a ieșit! :)