Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte în apă rece.
Ciolanul de porc se spală și el foarte bine și se lasă în apă vreo 2 ore înainte să-l punem la fiert în oală.
Punem ciolanul la fiert în 8 litri de apă. De ce 8 litri de apă? 1 litru pentru fiecare 100 grame de fasole. Acesta este raportul ideal pentru ca ciorba de fasole să nu fie prea diluată sau cu prea puțină zeamă și prea mult bob. Pe măsură ce apa scade, completăm cu apă fiartă.
Între timp pregătim legumele pe care le vom băga întregi în ciorba de fasole, ca să dea gust.
Când ciolanul este fiert bine adăugăm fasolea. Depinde de ciolan cât trebuie fiert, dar cel mai bine verificați cu o furculiță. Dacă se desprinde ușor carnea de pe el, atunci puteți adăuga fasolea în oală. Important! Nu aruncăm apa de pe ciolan după primul clocot, ciolanul a fost bine spălat la început și nu mai e nevoie să schimbăm apa. Odată cu ea se pierde și gustul de afumătură necesar ciorbei de fasole cu ciolan. Adăugăm și 2 linguri de sare în ciorbă.
Imediat după ce am adăugat fasolea, adăugăm și legumele întregi, împreună cu legătura de pătrunjel pe care am legat-o bine să nu se împrăștie în supă. Tot acum adăugăm pasta de roșii, dafinul, boiaua dulce, și cimbrul și tarhonul uscat. La final, legumele se scot afară pentru ca supa de fasole să fie curată, dar aromată în același timp.
Când fasolea s-a fiert și ea, oprim focul și suntem gata. O lăsăm să stea puțin, timp în care luăm cea mai frumoasă și dulcică ceapă roșie. O tăiem feliuțe subțiri, o sărăm și o uleiăm și este gata de servit lângă ciorbă.