Dizolvăm drojdia în laptele vegetal puțin călduț, amestecăm bine și lăsăm 5 minute.
Între timp punem făina, sarea, mierea și laptele de cocos gras în bolul mixerului.
Adăugăm și drojdia cu laptele peste restul ingredientelor și mixăm sau frământăm timp de 10 minute.
Punem aluatul la dospit pentru o oră, acoperit.
Între timp mărunțim puțin afinele roșii.
După ce aluatul a dospit, îl împărțim în patru părți egale, pe care le formăm în bile de aluat.
Presărăm puțină făină pe blatul de lucru și întindem prima bilă de aluat, dându-i o formă ovală, lunguiață. Cu ajutorul unei role de pizza, sau a unui cuțit bine ascuțit tăiem franjuri mici de la jumătatea aluatului în jos, după cum vedeți în imagine.
Așezăm 1/4 din afinele roșii mărunțite pe partea superioară a foii de aluat, îi pliem capetele spre interior șî începem să-l rulăm.
Așezăm aluatul rulat în tavă rotundă de copt, astfel încât să avem suficient loc și pentru celelalte 3 bucăți de aluat care urmează să fie rulate.
Acoperim și lăsăm cozonacul la dospit pentru o oră iar între timp pornim cuptorul.
Ungem cozonacul cu puțină margarină vegetală topită, amestecată cu 2 linguri de lapte vegetal, și îl coacem la 180°C pentru 30 de minute.
Cozonacul de post cu afine roșii este gata, însă îl mai lăsăm măcar jumătate de oră ca să se răcească.
Cozonacul nostru de post și fără zahăr este gata. Poftă bună!
Bine de știut
Puteți folosi și alte fructe confiate, însă aveți grijă fiindcă majoritatea au zahăr adăugat sau alți conservanți.
Din cantitățile de mai sus obțineți un mini-cozonac de aproximativ 600-700 de grame. Dublați cantitățile dacă vreți să faceți un cozonac de mărime normală/mare.