Preîncălzim cuptorul la 180°C și pregătim ingredientele.
Începem prin a face cu blatul, iar pentru asta amestecăm bine într-un bol făina de in, pireul de măr, zahărul de cocos și uleiul topit.
Separat amestecăm restul ingredientelor pentru blat, și anume făina de ovăz, făina de orez brun și amidonul de tapioca.
Combinăm ingredientele uscate cu cele umede și le amestecăm bine până obținem o cocă omogenă, pe care o punem la rece timp de 30 de minute.
După ce a sta o jumătate de oră, întindem coca într-o foaie nu foarte subțire, între două hârtii de pergament, pentru a nu se lipi de masă sau de sucitor.
Punem coca în tava de tartă, o întindem uniform iar apoi o înțepăm de câteva ori cu furculița. O punem din nou la frigider până avem nevoie de ea.
Pentru a face toppingul amestecăm prima dată făina de ovăz cu cea de orez brun și cu zahărul iar apoi turnăm și uleiul topit și amestecăm până la omogenizare. Lăsăm deoparte.
Pentru umplutură punem toate ingredientele într-o cratiță antiaderentă încăpătoare și dăm focul undeva între mediu și maxim.
Când începe să fiarbă, amestecați frecvent pentru că amidonul va face ca afinele să se lipească de fundul cratiței. După aproximativ 20-30 de minute veți obține o pastă destul de densă, iar atunci știți că umplutura este gata.
Scoatem blatul din frigider, turnăm umplutura în el și pe deasupra presărăm bucățele de crumble. Noi am folosit o formă de tartă cu diametru mai mare de 23 de cm, de aceea am obținut un blat un pic mai înalt, însă ideal este să folosiți o formă de tartă de maximum 23 de cm diamentru, eventual și puțin mai mică.
Coacem tarta la 180°C pentru 25-35 de minute, până când crusta prinde culoare iar în casă începe să miroasă foarte frumos.
Tarta vegană cu afine sălbatice este gata, însă o mai lăsăm la răcit pentru cel puțin 1 oră înainte de a o servi (noi nu am reușit să ne abținem ☺️).