Incearca cea mai buna reteta de paine de casa, o reteta simpla si gustoasa de paine cu maia.
Timp de preparare2 hourshrs20 minutesmins
Timp de gătire40 minutesmins
Timp total3 hourshrs
Categorie: Aluaturi
Specific: Românesc
Porții: 1pâine
Ingrediente
Pentru maia:
100gfăină albă 650
100gfăină de secară
100gfăină integrală
250gapă rece
5gdrojdie proaspătă
Pentru aluat:
200gfăină albă 650
100gfăină integrală
100gfăină de secară
200gapă rece
15gdrojdie proaspătă
15gsare
Mod de preparare
Prima dată pregătim maiaua pentru a doua zi. Pentru asta vom pune apa în congelator pentru câteva minute pentru a o răci. După ce s-a răcit, sfărâmăm drojdia în apă și o amestecăm cu furculița, aproximativ 30 de secunde, până se dizolvă de tot.
Amestecăm cele trei tipuri de făină în bolul în care o vom pune la dospit, peste care turnăm apa în care am dizolvat drojdia.
Amestecăm până obținem o pastă omogenă după care închidem ermetic vasul și îl punem la frigider pentru următoarele 18-24 ore.
Cam așa va arăta maiaua noastră a doua zi.
Ne pregătim să facem aluatul și pentru asta, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să punem apa la răcit. Dizolvăm drojdia în apa rece, după care o turnăm peste maia și amestecăm până se omogenizează.
Apoi adăugăm jumătate din făină și o amestecăm bine ca să se incorporeze.
Adăugăm și sarea iar apoi treptat și restul de făină, până obținem un aluat.
Frământăm aluatul timp de 15 minute (evitați suprafețele lucioase). Presărăm puțin câte puțin făină pe suprafața de frământat, atât cât este necesar, pentru ca aluatul să poată fi frământat și să nu se lipească de masă sau de mâini.
Opțional, puteți adăuga și semințe în aluat, noi am pus un mix de semnițe de in, floarea soarelui și dovleac pe care le-am râșnit înainte.
După ce am terminat de frământat, punem aluatul la dospit într-un bol uns cu puțin ulei pentru a nu se lipi de vas. Îl acoperim și îl lăsăm să dospească timp de 1 oră.
După ce a dospit, scoatem aluatul din vas, îl întindem puțin și îl împăturim o dată ca pe aluatul de croissant. Adică dinspre cele patru laturi înspre interior.
Apoi îi dăm o formă rotundă și îl punem din nou la dospit pentru încă 40 min în același vas. De data aceasta însă tapetăm vasul cu o hârtie pergament, în care vom și coace pâinea după ce a dospit.
Între timp pornim cuptorul și introducem vasul de fontă pentru copt în cuptor ca să se încingă. Noi coacem pâinea într-un vas de tip Dutch Oven de la Staub, care este un vas de fontă cu capac, excelent pentru copt pâinea de casă.
Așezăm aluatul bine dospit în vasul de copt împreună cu hârtia pergament, după cum vă spuneam. Înainte de a băga pâinea în cuptor, o crestăm cu o lamă sau cu un cuțit ascuțit. Acoperim oala cu capac iar acum suntem gata să băgăm pâinea la cuptor. Pâinea se coace la o temperatură de 220 C timp de 20 de minute cu capacul pus, după care dăm jos capacul și o mai coacem încă 20 de minute.
După ce s-a rumenit, scoatem pâinea din cuptor și o punem la răcit pe un grătar timp de 1 oră înainte de a o servi. Deși este foarte tenant, în niciun caz să nu tăiați pâinea mai repede fiindcă timp de 1 oră încă se mai coace în interior.
Pâinea noastră de casă cu făină neagră și făină de secară este gata. Vă garantăm că nu veți regreta dacă încercați această rețetă de pâine cu maia. Este absolut delicioasă și pe deasupra și sănătoasă! Spor la copt pâine și poftă bună!
Bine de știut
Dacă doriți să faceți o pâine albă, puteți să înlocuiți făina de secară și cea neagră cu făină albă, urmând aceiași pași din rețetă. Sau din contră, dacă doriți o pâine 100% integrală, puteți înlocui făina albă cu făină integrală.
Pentru ca alutatul să nu se lipească de masă atunci când îl frământați, evitați suprafețele lucioase.
Dacă folosiți o oală de fontă pentru coacere (ceea ce este ideal datorită aburilor care se creează în interior), păstrați pâinea și zilele următoare in aceeași oală, cu capacul pus. Astfel coaja va deveni mai moale și pâinea va rezista mai multe zile.