Pâine de casă – rețetă ușoară

Nouă ne plac lucrurile făcute în casă și mai ales făcute bine. Iar când vine vorba despre mâncare, ne-am convins că pentru a face ceva atât gustos cât și sănătos musai să fie făcut de mâna ta.

Așa că ne-am hotărât să face o rețetă de pâine de casă, care să ne placă dar să fie și sănătoasă pe deasupra.

După mai multe încercări mai mult sau mai puțin reușite, am ajuns la rețeta de față, pentru care garantăm că este foarte bună.

De ce această rețetă de pâine de casă?

Pentru că este o pâine atât delicioasă cât și sănătoasă. Asta deoarece pe lângă făina albă mai are și făină de secară și făină integrală, în părți egale în aluat și în maia.

Da, este o pâine cu maia, sau plămădeală, cum i se mai spune, așa cum făceau bunicile pe vremuri. Însă, o versiune “mai integrală” și mai sănătoasă decât pâinea simplă albă. După cum spuneam, pâinea din rețeta de față este una integrală sau semi, la care folosim părți aproape egale de făină albă și făină integrală amestecată cu făină de secară.

Dacă doriți, puteți să faceți și o pâine albă de casă, înlocuind aceste două făinuri cu făină albă iar rezultatul va fi la fel de gustos. Însă dacă vreți o pâine mai sănătoasă și mai sățioasă, atunci respectați întru totul rețeta și nu veți regreta!

Secretele unei pâini de casă gustoase

Mergând mai departe, la metoda de coacere, noi am ales să o coacem în vas de fontă cu capac.

Asta este cea mai bună opțiune pentru cei ce stați la bloc și nu aveți cum să coaceți pâinea pe vatră. Vasul de fontă este cel mai sănătos pentru gătit și copt, deci încă o bulină roșie pentru aceasta pâine.

Dar mai mult de atât, ea arată și are gust autentic de pită de casă de pe vremuri.

Nu îl ultimul rând, ingredientele pentru pâinea noastră de casă sunt simple și puține, după cum veți vedea. Făină, apă, drojdie și sare este tot ce aveți nevoie pentru a face această pâine de casă sănătoasă, fără amelioratori și E-uri.

Mai mult, vă spunem că este o plăcere să mănânci o pâine făcută de mâna ta, cu drag și pasiune.

Așadar, vă invităm și pe voi să încercați rețeta noastră de pâine de casă cu făină albă, integrală și de secară. Haideți să o pregătim împreună!

paine de casa reteta cu pasi

Rețetă pâine de casă

5 from 5 votes
Timp de preparare: 2 hours 20 minutes
Timp de gătire: 40 minutes
Timp total: 3 hours
Categorie: Aluaturi
Specific: Românesc
Porții: 1 pâine

Ingrediente

Pentru maia:

  • 100 g făină albă 650
  • 100 g făină de secară
  • 100 g făină integrală
  • 250 g apă rece
  • 5 g drojdie proaspătă

Pentru aluat:

  • 200 g făină albă 650
  • 100 g făină integrală
  • 100 g făină de secară
  • 200 g apă rece
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 15 g sare

Pași

  • Prima dată pregătim maiaua pentru a doua zi. Pentru asta vom pune apa în congelator pentru câteva minute pentru a o răci. După ce s-a răcit, sfărâmăm drojdia în apă și o amestecăm cu furculița, aproximativ 30 de secunde, până se dizolvă de tot.
    paine de casa reteta buna
  • Amestecăm cele trei tipuri de făină în bolul în care o vom pune la dospit, peste care turnăm apa în care am dizolvat drojdia.
    cum se face maiaua pentru paine
  • Amestecăm până obținem o pastă omogenă după care închidem ermetic vasul și îl punem la frigider pentru următoarele 18-24 ore.
  • Cam așa va arăta maiaua noastră a doua zi.
  • Ne pregătim să facem aluatul și pentru asta, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să punem apa la răcit. Dizolvăm drojdia în apa rece, după care o turnăm peste maia și amestecăm până se omogenizează.
    paine de casa reteta cu pasi
  • Apoi adăugăm jumătate din făină și o amestecăm bine ca să se incorporeze.
    paine de casa integrala
  • Adăugăm și sarea iar apoi treptat și restul de făină, până obținem un aluat.
    reteta simpla de paine
  • Frământăm aluatul timp de 15 minute (evitați suprafețele lucioase). Presărăm puțin câte puțin făină pe suprafața de frământat, atât cât este necesar, pentru ca aluatul să poată fi frământat și să nu se lipească de masă sau de mâini.
    reteta de paine integrala
  • Opțional, puteți adăuga și semințe în aluat, noi am pus un mix de semnițe de in, floarea soarelui și dovleac pe care le-am râșnit înainte.
    paine integrala cu seminte
  • După ce am terminat de frământat, punem aluatul la dospit într-un bol uns cu puțin ulei pentru a nu se lipi de vas. Îl acoperim și îl lăsăm să dospească timp de 1 oră. 
    reteta paine de casa
  • După ce a dospit, scoatem aluatul din vas, îl întindem puțin și îl împăturim o dată ca pe aluatul de croissant. Adică dinspre cele patru laturi înspre interior. 
    framantare aluat paine
  • Apoi îi dăm o formă rotundă și îl punem din nou la dospit pentru încă 40 min în același vas. De data aceasta însă tapetăm vasul cu o hârtie pergament, în care vom și coace pâinea după ce a dospit.
  • Între timp pornim cuptorul și introducem vasul de fontă pentru copt în cuptor ca să se încingă. Noi coacem pâinea într-un vas de tip Dutch Oven de la Staub, care este un vas de fontă cu capac, excelent pentru copt pâinea de casă.
    paine reteta cu pasi
  • Așezăm aluatul bine dospit în vasul de copt împreună cu hârtia pergament, după cum vă spuneam. Înainte de a băga pâinea în cuptor, o crestăm cu o lamă sau cu un cuțit ascuțit. Acoperim oala cu capac iar acum suntem gata să băgăm pâinea la cuptor. Pâinea se coace la o temperatură de 220 C timp de 20 de minute cu capacul pus, după care dăm jos capacul și o mai coacem încă 20 de minute.
    paine reteta cu pasi
  • După ce s-a rumenit, scoatem pâinea din cuptor și o punem la răcit pe un grătar timp de 1 oră înainte de a o servi. Deși este foarte tenant, în niciun caz să nu tăiați pâinea mai repede fiindcă timp de 1 oră încă se mai coace în interior.
    paine integrala cu maia
  • Pâinea noastră de casă cu făină neagră și făină de secară este gata. Vă garantăm că nu veți regreta dacă încercați această rețetă de pâine cu maia. Este absolut delicioasă și pe deasupra și sănătoasă! Spor la copt pâine și poftă bună!

Bine de știut

  • Dacă doriți să faceți o pâine albă, puteți să înlocuiți făina de secară și cea neagră cu făină albă, urmând aceiași pași din rețetă. Sau din contră, dacă doriți o pâine 100% integrală, puteți înlocui făina albă cu făină integrală.
  • Pentru ca alutatul să nu se lipească de masă atunci când îl frământați, evitați suprafețele lucioase.
  • Dacă folosiți o oală de fontă pentru coacere (ceea ce este ideal datorită aburilor care se creează în interior), păstrați pâinea și zilele următoare in aceeași oală, cu capacul pus. Astfel coaja va deveni mai moale și pâinea va rezista mai multe zile.
V-a plăcut rețeta?Postați-o pe Facebook cu tag-ul #bucatarianoastra

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe:
reteta paine de casa - rezultat final
Rețetă pâine de casă – Rețetă simplă cu pași

Închide