Pentru iubitorii de dulce, care vor să încerce ceva 100% sănătos, nu doar gustos, le recomandăm cu drag să încerce această rețetă de tartă de mere vegană, o rețetă fără gluten și fără zahăr rafinat. Această tartă este atâta de delicioasă încât o să o puneți cu siguranță pe lista dulciurilor sănătoase.
De ce tartă de mere vegană și fără gluten?
Pentru că este o tartă vegană ideală celor ce:
- vor să se bucure de gustul dulce fără a se simți vinovați
- nu au voie să consume zahăr rafinat, gluten sau produse de origine animală
- vor să mănânce ceva gustos însă de post
- au copii și doresc să îi învețe cu dulce sănătos
- tuturor celor ce țin la sănătatea lor.
Asemenea tartei vegane cu afine sălbatice pe care am publicat-o deja pe site (găsiți rețeta aici), tarta vegană de mere folosește ingrediente curate, care nu doar că nu ne fac rău, ci chiar au un efect benefic asupra stării noastre de sănătate fizică, mentală și emoțională. Fiind o rețetă vegană de tartă fără gluten, zahăr rafinat și cu grăsimi puține, este potrivită pentru cei ce urmează o cură de detoxifiere, sau au încheiat o astfel de cură și vor să continuie un regim alimentar care să susțină sănătatea organismului.
Noi am cumpărat ingredientele pentru această rețetă de pe Scufita-Roșie.ro, un site unde găsim majoritatea ingredientelor pe care le folosim în rețetele noastre sănătoase.
Dincolo de toate aspectele legate de sănătate, vă garantăm că această tartă vegană de mere este un deliciu! Da, așa că fără să o mai lungim, haideți să facem împreună rețeta de tartă de mere vegană, fără zahăr și gluten.
Tartă vegană de mere fără zahăr și fără gluten
Ingrediente
Pentru blat
- 3 lg Făină din semințe de in (găsiți aici)
- 80 g Piure de măr (găsiți aici)
- 70 g Zahăr de cocos
- 50 g Ulei de cocos topit
- 160 g Făină de ovăz (găsiți aici)
- 50 g Făină de orez brun (găsiți aici)
- 3 lg Amidon de tapioca (găsiți aici)
Pentru umplutură
- 8 Mere curățate și tăiate felii
- 70 g Zahăr de cocos (găsiți aici)
- 2 lg Amidon de cartof
- 1/2 lgt Scorțișoară
- 1 lg Zeamă de lămâie
Pentru crumble/topping
- 70 g Făină de ovăz
- 30 g Făină de orez brun
- 3 lg Sirop de arțar
- 2 lg Ulei de cocos topit (găsiți aici)
Instrucțiuni
- Începem prin a face blatul, și pentru asta amestecăm făina de in, piureul de măr, zahărul de cocos și uleiul topit.
- Separat amestecăm ingredientele restul ingredientelor pentru blat.
- Amestecăm toate ingredientele la un loc până obținem o bilă omogenă de aluat, pe care apoi îl punem la frigider pentru 30 de minute. Apoi pornim cuptorul la 180°C.
- Întindem coca într-o foaie nu foarte subțire, între două hârtii de pergament, pentru a nu se lipi de masă sau de sucitor.
- Punem coca în tava de tartă de 23 cm, o întindem uniform iar apoi o înțepăm de câteva ori cu furculița. O punem din nou la frigider până avem nevoie de ea.
- Pentru a face toppingul (crumble-ul), amestecăm toate ingredientele într-un bol până obținem o pastă omogenă.
- Pentru umplutura de măr, amestecăm bine într-un bol mare merele tăiate felii cu zahărul, amidonul de cartof, scorțișoara și zeama de lămâie, până când toate feliile de măr s-au acoperit uniform. (am uitat să fac poză ☹️)
- Scoatem blatul de la rece, așezăm umplutura și crumble-ul pe deasupra și coacem la cuptor pentru 30 de minute, până când crusta devine aurie, semn că tarta noastră s-a copt.
- Lăsăm tarta la răcit pentru cel puțin o oră și o servim cu frișcă vegană sau o înghețată vegană de casă (găsiți rețeta noastră de înghețată aici). Poftă bună!