Vreți să faceți o prăjitură de post absolut delicioasă și sănătoasă? Musai să încercați rețeta din bucătăria noastră! 🙂
Postul reprezintă o perioadă de curățire trupească dar și spirituală, însă dacă dorim să prevenim apariția unor probleme de sănătate și să mâncăm cât mai sănătos, putem să consumăm produse de post chiar și în afara acestuia. Drept urmare, deși Postul Paștelui se apropie de sfârșit, am zis să împărtășim cu voi delicioasă prăjitură din ovăz cu banane, o prăjitură de post, fără gluten și fără zahăr rafinat.
De ce prăjitură de post?
După cum spuneam mai sus, atunci când mâncăm de post facem un mare serviciu organismului, dându-i răgazul să-și “curețe filtrele” de toxinele și hormonii care vin la pachet cu produsele de origine animală. Bineînțeles, nu înseamnă că dacă mâncăm de post suntem 100% sănătoși, depinde și ce alegem să mâncăm de post.
Prăjitura de față nu doar că este o prăjitură de post, ea nu conține grăsimi (decât cele din nuci), nu conține zahăr rafinat, care știm cât de dăunător este pentru sănătate și organism. Cu toate acestea, vă garantăm că această prăjitură din ovăz este un deliciu! Și noi ne-am mirat să constatăm că nu ai nevoie de ou ca să poți face o prăjitură bună, însă așa este. Veți vedea încercând această prăjitură de post absolut gustoasă.
Prăjitură fără gluten?
Problema glutenului este din ce în ce mai discutată zilele astea, și asta nu pentru că din ce în ce mai mulți oameni au dezvoltat o “intoleranță la gluten”. Adevărul este că reacția la gluten nu este o intoleranță a organismului la acesta, ci faptul că glutenul hrănește patogenii din organism, care la rândul lor dau aceste reacții de “intoleranță”. Altfel spus, oricare dintre noi și-ar face un mare bine sănătății dacă ar reduce sau ar renunța măcar o perioadă de timp la gluten.
Ovăzul este o cereală excelentă pentru prăjituri și copt în general datorită gustului dulceag pe care îl are, absolut delicios. Prin natura lui este o cereală care nu conține gluten, însă, dacă suferiți de boala celiacă sau nu puteți consuma deloc gluten, este recomandat să alegeți făină de ovăz și fulgi de ovăz pe care scrie expres că nu conțin gluten.
Dacă nu aveți astfel de recomandări medicale, puteți și consuma ovăz pe care nu este specificat că nu conține gluten. Acesta este procesat într-o fabrică care procesează și cereale care conțin gluten și astfel poate conține urme de gluten, cantități neglijabile.
O prăjitură de post sănătoasă
Mai mult, rețeta de prăjitură de post cu ovăz și banane este foarte simplu de făcut și are doar ingrediente sănătoase. Nu este doar de post, sau vegană, este și 100% sănătoasă. Vă garantăm că o să vă placă mult, așadar să trecem la rețetă.
??
Prăjitură de post din ovăz și banane
Ingrediente
- 3 Banane coapte foarte bine (320 g fără coajă)
- 2 lg Semințe de in măcinate (sau semințe de chia măcinate)
- 6 lg Apă
- 100 g Sirop de arțar (puteți folosi și miere)
- 1 lgt Esență de vanilie
- 150 g Făină de ovăz (găsiți aici)
- 40 g Fulgi de ovăz
- 1 lgt Bicarbonat de sodiu
- 1/2 lgt Praf de copt
- 1/2 lgt Sare
- 1 lgt Scorțișoară (opțional)
- 20 g Nuci
- 20 g Curmale (găsiți aici)
- Lapte vegetal (rețeta aici)
- 1 Banană pentru ornat
Instrucțiuni
- Pisăm bananele foarte bine cu o furculiță, apoi adăugăm siropul de arțar și esența de vanilie și amestecăm bine.
- Separat amestecăm bine semințele de in râșnite cu cele 6 linguri de apă și le lăsăm puțin să se lege (ele vor fi înlocuitorul de ou), apoi le adăugăm în compoziție.
- Adăugăm și ingredientele uscate: făina și fulgii de ovăz, bicarbonatul, praful de copt, sarea și scorțișoara și amestecăm. Consistența dorită este puțin mai densă decât cea a compoziției de pandișpan. Dacă este mult prea densă, mai putem adăuga puțin lapte vegetal sau chiar apă.
- La final, incorporăm nucile și curmalele tăiate mărunt în aluat, turnăm totul într-o tavă de copt iar pe deasupra ornăm cu o banană tăiată în două și cu nuci. Coacem prăjitura timp de 1 oră la 180 de grade și o servim după ce s-a răcit puțin.