Căutați o rețetă bună de supă?
Astăzi vă prezint o rețeta ardelenească de supă de dovleac, așa cum o știu de la mama.
Rețeta mamei de supa de dovleac
Este o rețetă de supă simplă și lejeră, în amintirea verii pe care o așteptăm cu sufletul la gură.
Poate fi considerată și o rețetă de dietă, precum rețeta cu supă de varză. Asta dacă nu adăugați smântână și o mâncați fără pâine.
În rest nu trebuie schimbat nimic la ea, parole!
Dacă aveți posibilitatea să cumpărați un dovlecel românesc de pe undeva și doriți să faceți o mâncare simplă, vitaminoasă și delicioasă, vă recomandăm supa de dovleac după rețeta din Ardeal.
Sau poate v-ați pricopsit cu un dovleac de grădină de la cineva și nu prea știți ce să faceți cu el.
Nu vă grăbiți să-l faceți pane!
Încercați ceva mai simplu și mult mai sănătos:
Supă de dovleac cum se face în Ardeal
Supa de dovleac este supa copilăriei mele.
De fiecare dată când o fac îmi trezește amintiri foarte plăcute de pe vremea când stăteam lângă fusta mamei, încercând să dau o mână de ajutor.
Astăzi o fac singură după o rețetă de supă de dovleac adaptată de mine, de la mama, pe care o să v-o prezint chiar acum.
Vă spun pe cuvânt, este absolut delicioasă!
Sunteți pregătiți? Să începem!
Supa de dovleac - Rețeta din Ardeal
Ingrediente
- 1 buc Ceapă medie
- 1 buc Dovleac măricel
- 1/2 buc Ardei verde
- 3 linguri Ulei
- 1 lingură Sare
- 1 linguriță Boia
Pentru îngroșală
- 2 linguri Făină albă
- 3 linguri Smântână grasă min 25% grăsime
Instrucțiuni
- Se curăță ceapa de coajă și se taie mărunt
- Jumătatea de ardei se taie și ea mărunt
- Se adaugă uleiul în oală, care se pune pe foc. Atunci când uleiul s-a încălzit se adaugă ceapa și ardeiul tocate mărunt
- Se adaugă sarea și boiaua.
- Se curăță dovleacul și se taie în 4 pentru a putea fi dat pe răzătoare cât mai ușor. Se curățe de sâmburi înainte, bineînțeles.
- Se răzuie dovleacul pe răzătoarea mare și de adaugă în oală. Se amestecă puțin până se înmoaie și se călește puțin și se adaugă apă puțin peste nivelul dovleacului. Apa se mai poate adăuga și treptat pentru a obține consistența care vă place.
- Apoi se lasă la fiert la foc mediu cu un capac.
- Când dovleacul este fiert, se prepară îngroșeala din făină și smântână, adăugând și puțină zeamă pentru a face o compoziție omogenă, fără cocoloașe.
- Se adaugă îngroșala în oală și se mai lasă să dea un clocot. Amestecați cu grijă să nu se facă cocoloașe.
- Supa de dovleac, simplă, bună și hrănitoare este gata. După gust se poate adăuga și mărar (partenerul dovleacului în bucătărie), însă nouă nu ne place gustul de mărar și nu am pus. Potriviți de sare, dacă este cazul și vă dorim "Poftă bună!"