
Având în vedere că se apropie sărbătorile de Paște, ne-am gândit să facem un cozonac de post fără zahăr, un cozonac mai sănătos, așa pentru sufletul nostru. Și trebuie să vă spunem că ne-a ieșit un cozonac pufos și aromat, nesperat de bun. I-am promis și mamei că îl vom face de sărbători, mai ales că este o rețetă mai sănătoasă de cozonac de post 100%, fără ouă, lapte, zahăr, cu ingrediente naturale și de foarte bună calitate.
De ce cozonac de post?
După părerea noastră, mâncatul de post nu ar trebui să se limiteze doar la posturile religioase de peste an, mai ales dacă dorim să avem un stil de viață mai sănătos și să ne simțim mai bine.
Mai mult de atât, rețeta de cozonac vegan de față este cel puțin la fel de bună ca o rețetă tradițională de cozonac cu lapte, ouă și zahăr, însă ceva mai sănătos. Apropo:
Știați că afinele roșii (merișoarele) și mai ales sucul de afine roșii reprezintă un veritabil remediu naturist pentru infecțiile urinare?

Ingredientele pentru acest cozonac de post fără zahăr
După cum spuneam, cozonacul nostru pufos cu afine roșii este 100% fără zahăr, fără ouă și fără lapte de origine animală. Ingredientele pentru cozonac sunt puține și de bună calitate:
- făină albă de grâu
- lapte vegetal
- drojdie instant
- miere de albine
- grăsime vegetală
- afine roșii fără zahăr adăugat

Dacă urmați rețeta de mai jos, vă garantăm că veți face un cozonac de post pufos, potrivit de dulce, absolut demențial ca și gust, însă mult mai sănătos decât cozonacul tradițional. Fără să mai lungim vorba, hai să trecem la rețetă!
??
Cozonac de post cu afine roșii – Rețetă vegană
Ingrediente
Pentru aluatul de cozonac
- 300 g Făină albă de grâu noi am folosit-o pe aceasta
- 110 ml Lapte vegetal
- 100 ml Lapte de cocos gras găsiți aici
- 3 g Drojdie instant (1 linguriță)
- 5 g Sare de mare
- 30 g Miere de albine
- 10 g Margarină vegană găsiți aici
Pentru umplutură
- 100 g Afine roșii fără zahăr găsiți aici
Instrucțiuni
- Dizolvăm drojdia în laptele vegetal puțin călduț, amestecăm bine și lăsăm 5 minute.
- Între timp punem făina, sarea, mierea și laptele de cocos gras în bolul mixerului.
- Adăugăm și drojdia cu laptele peste restul ingredientelor și mixăm sau frământăm timp de 10 minute.
- Punem aluatul la dospit pentru o oră, acoperit.
- Între timp mărunțim puțin afinele roșii.
- După ce aluatul a dospit, îl împărțim în patru părți egale, pe care le formăm în bile de aluat.
- Presărăm puțină făină pe blatul de lucru și întindem prima bilă de aluat, dându-i o formă ovală, lunguiață. Cu ajutorul unei role de pizza, sau a unui cuțit bine ascuțit tăiem franjuri mici de la jumătatea aluatului în jos, după cum vedeți în imagine.
- Așezăm 1/4 din afinele roșii mărunțite pe partea superioară a foii de aluat, îi pliem capetele spre interior șî începem să-l rulăm.
- Așezăm aluatul rulat în tavă rotundă de copt, astfel încât să avem suficient loc și pentru celelalte 3 bucăți de aluat care urmează să fie rulate.
- Acoperim și lăsăm cozonacul la dospit pentru o oră iar între timp pornim cuptorul.
- Ungem cozonacul cu puțină margarină vegetală topită, amestecată cu 2 linguri de lapte vegetal, și îl coacem la 180°C pentru 30 de minute.
- Cozonacul de post cu afine roșii este gata, însă îl mai lăsăm măcar jumătate de oră ca să se răcească.
- Cozonacul nostru de post și fără zahăr este gata. Poftă bună!
De reținut
- Puteți folosi și alte fructe confiate, însă aveți grijă fiindcă majoritatea au zahăr adăugat sau alți conservanți.
- Din cantitățile de mai sus obțineți un mini-cozonac de aproximativ 600-700 de grame. Dublați cantitățile dacă vreți să faceți un cozonac de mărime normală/mare.
2 comentarii
Super reteta, a iesit foarte bun. Multumesc!
Ne bucurăm că v-a plăcut, mulțumim! 🙂