Cel mai bun Pesto | Rețeta originală cu pași

Descopera cea mai buna reteta de sos pesto - BucatariaNoastra.ro

Răsfoind rețetele noastre, probabil v-ați dat seama că suntem mari amatori de mâncare italiană.

Suntem absolut topiți după pizza și paste.

Dar ne plac și alte preparate cu specific italian. Așa că am încercat să le reproducem la noi în bucătărie.

Cea mai recentă rețetă pe care am perfectat-o este rețeta originală de pesto.

După mai multe încercări unele reușite altele mai puțin reușite, credem că am ajuns să facem cel mai bun pesto de casă.

Și pentru că pesto este relativ minuțios (mă refer la curățarea frunzelor de busuioc), sau cel puțin messy (iar aici la curățarea blenderului de ulei), în general îl preparăm în cantitate mai mare și îl păstrăm în borcan, la fridiger.

Ceea ce vă recomandăm și vouă dacă vă place sosul pesto și vreți să vă bucurați de el pentru mai mult timp. Dar să începem cu începutul!

Ce este Pesto?

Termenul de pesto este generic și înseamnă un sos sau o pastă făcută prin pisare. Cel mai popular pesto este pesto alla genovese. Pe scurt pesto, este un sos italian originar din regiunea Genova.

Denumirea de pesto vine de la verbul Genovez pestare, care înseamnă a măcina, a pasa. Asta deoarece, original, sosul pesto se făcea prin pisarea ingredientelor într-un mojar.

Ingredientele cheie dintr-un sos pesto reușit sunt frunzele proaspete de busuioc și uleiul de măsline de cea mai bună calitate.

În plus, nu trebuie să lipsească mugurii de pin. Aceștia se regăsesc în rețeta originală de pesto și dau acea aromă de nucă sosului. Absolut delicioasă!

Gustul extraordinar de bun dar și ingredientele cu reale proprietăți terapeutice (busuiocu, mugurii de pin, uleiul de măsline) fac din sosul pesto unul dintre cele mai populare sosuri folosite pentru paste, atât în Italia cât și în lume.

Ingredientele din sosul Pesto original

  • Ei bine, ingredientul principal este busuiocul proaspăt, după cum vă spuneam mai sus.
  • Apoi, mugurii de pin pentru aromă precum și usturoiul.
  • Sarea de mare din abundență este iar un ingredient fără de care sosul pesto nu poate să iasă bun.
  • Să nu uităm de uleiul de măsline de foarte bună calitate.

Atenție! Noi am pățit-o că am folosit un ulei de măsline cu gust mai amărui și ne-a ieșit un pesto mai amar.

Deci, de preferat un ulei de măline cu un gust mai lejer.

“Cireașa de pe pesto” sau must-have-ul este?

  • Brânza pecorino romano (sau sardo), care este o brânză de oaie foarte aromată.

Cu ce se mănâncă sosul Pesto?

Cel mai adesea sosul pesto se folosește pe paste.

Pastele tradiționale cu care se mănâncă pesto sunt mandilli de sæa (batistuțe de mătase în dialect genovez), torfie sau trenette.

În rețeta originală, pe lângă sosul pesto, în preparat se mai adăugau și cartofi sau fasole verde, care erau fierte împreună cu pastele.

Uneori, pesto se mai adaugă și în supa italienească minestrone sau se folosește cu cartofi fierți sau în salata caprese pentru un plus de aromă.

Acestea fiind spuse, haideți să facem împreună cea mai bună rețetă de pesto! 🙂

Cel mai bun sos Pesto

5 from 3 votes
Timp total: 30 minutes
Categorie: Sosuri
Specific: Italian
Porții: 10 porții

Ingrediente

  • 500 g Frunze proaspete de busuioc (noi le cumparam de la Selgros)
  • 200 g Muguri de pin
  • 100 ml Ulei de măsline
  • 100 g Pecorino Romano
  • 1 lingurita Sare de mare
  • 6 catei Usturoi
  • Putina apa (dacs vreti sa-l faceti mai fluid si sa se blendeze mai usor; noua asa ne place)
  • 1/2 lingurita Zeamă de lamâie (optional, pentru a complimenta uleiul de masline)

Pași

  • Primul pas este să rupem codițele frunzelor de busuioc și apoi să le spălăm foarte bine. Partea asta ia cel mai mult timp, mai ales dacă faceți o cantitate mai mare de pesto pentru a o păstra la frigider, așa cum facem noi. După eliminarea codițelor, din cantitatea inițială de 500 gr ne vor rămâne în jur de 350-370 gr de frunze de busuioc.
    cum se face pesto acasa
  • Prăjim mugurii de pin la foc mic într-o tigaie teflonată. Atenție să nu-i lăsați pe foc nesupravegheați deoarece se pot arde (nota bene). Învârtiți în ei ușor până se rumenesc puțin iar bucătăria începe să miroasă foarte bine. Tot împreună cu mugurii de pin, prăjiți și cățeii de usturoi.
    reteta originala de pesto
  • Pregătim și restul ingredientelor să ne fie la îndemână. Adică răzuim pecorino și măsurăm uleiul, în care adăugăm sarea pentru a se distribui mai bine când blendăm sosul.
    Cea mai buna reteta pesto
  • Punem frunzele de busuioc spălate în blender (sau robot de bucătărie), peste care adăugăm uleiul de măsline și treptat mugurii de pin rumeniți împreună cu usturoiul. După ce am blendat ingredientele de mai sus, adăugăm și brânza pecorino rasă și continuăm să blendăm.
    Cum se face pesto reteta originala
  • Mixăm totul la viteză mică, până când obținem sosul pesto. Dacă nu reușiți să blendați foarte bine și simțiți nevoia, adăugați și puțină apă pentru a omogeniza mai bine sosul și a-l face mai fin. 
    Reteta pesto cu pasi
  • Noi am pregătit o cantitate mai mare de sos pesto, pentru a-l avea la dispoziție ori de câte ori ni se face poftă. Dacă faceți și voi la fel, păstrați-l într-un borcan închis ermetic la frigider. Asigurați-vă că deasupra sosului este o peliculă de ulei de măsline care să-l acopere, pentru a preveni stricarea lui. Rețeta noastră perfectată de sos pesto este gata. Să ne spuneți cum v-a ieșit! 🙂
2 Responses to “Cel mai bun Pesto | Rețeta originală cu pași”
  1. Renata says:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe:
Locul unde se mananca burger in Cluj-Napoca | Review Burger Box

Închide