Vreți să știți cum se face cel mai bun pesto de casă? Din rețetele noastre, probabil v-ați dat seama că suntem mari amatori de mâncare italiană. Suntem absolut topiți după pizza și paste. Dar ne plac și alte preparate cu specific italian. Așa că am încercat să le reproducem la noi în bucătărie. Cea mai recentă rețetă pe care am perfectat-o este:
Rețeta originală de sos Pesto
După mai multe încercări unele reușite altele mai puțin reușite, credem că am ajuns să facem cel mai bun pesto de casă.
Și pentru că pesto este relativ minuțios (mă refer la curățarea frunzelor de busuioc), sau cel puțin messy (iar aici la curățarea blenderului de ulei), în general îl preparăm în cantitate mai mare și îl păstrăm în borcan, la fridiger sau în plicuri ziplock în congelator.
Ceea ce vă recomandăm și vouă dacă vă place sosul pesto și vreți să vă bucurați de el pentru mai mult timp. Dar să începem cu începutul!
Ce este sosul Pesto?
Termenul de pesto este generic și înseamnă un sos sau o pastă făcută prin pisare. Cel mai popular pesto este pesto alla genovese. Pe scurt pesto, este un sos italian originar din regiunea Genova.
Denumirea de pesto vine de la verbul Genovez pestare, care înseamnă a măcina, a pasa. Asta deoarece, original, sosul pesto se făcea prin pisarea ingredientelor într-un mojar.
Ingredientele cheie dintr-un sos pesto reușit sunt:
- frunzele proaspete de busuioc și uleiul de măsline de cea mai bună calitate.
În plus, nu trebuie să lipsească semințele de pin. Acestea se regăsesc în rețeta originală de pesto și dau acea aromă de nucă sosului. Absolut delicioasă!
Gustul extraordinar de bun dar și ingredientele cu reale proprietăți terapeutice (busuiocul, semințele de pin, uleiul de măsline) fac din sosul pesto unul dintre cele mai populare sosuri folosite pentru paste, atât în Italia cât și în lume. Iar dacă urmați rețeta noastră, vă veți bucura de cel mai bun pesto ever.
Ingredientele din rețeta Pesto originală
Cel mai bun pesto se bucură de cele mai bune ingrediente.
- Ingredientul principal este busuiocul proaspăt, după cum vă spuneam mai sus.
- Apoi, semințele de pin pentru aromă precum și usturoiul.
- Sarea de mare din abundență este iar un ingredient fără de care sosul pesto nu poate să iasă bun.
- Să nu uităm de uleiul de măsline de foarte bună calitate.
Atenție! Noi am pățit că am folosit un ulei de măsline cu gust mai amărui și ne-a ieșit un sos pesto mai amar. Deci, de preferat un ulei de măline cu un gust mai lejer. “Cireașa de pe pesto” sau must-have-ul este?
- Brânza pecorino romano (sau sardo), care este o brânză de oaie foarte aromată.
Cu ce se mănâncă sosul Pesto?
Cel mai adesea sosul pesto se folosește pe paste.
Pastele tradiționale cu care se mănâncă pesto sunt mandilli de sæa (batistuțe de mătase în dialect genovez), torfie sau trenette.
În rețeta originală, pe lângă sosul pesto, în preparat se mai adăugau și cartofi sau fasole verde, care erau fierte împreună cu pastele. Uneori, pesto se mai adaugă și în supa italienească minestrone. Sau se folosește peste cartofi fierți sau în salata caprese pentru un plus de aromă.
Acestea fiind spuse, haideți să facem împreună cel mai bun pesto de casă! 🙂
?
Cel mai bun sos Pesto
Ingrediente
- 500 g Frunze proaspete de busuioc (noi le cumparam de la Selgros)
- 200 g Semințe de pin
- 100 ml Ulei de măsline
- 100 g Pecorino Romano
- 1 lingurita Sare de mare
- 6 catei Usturoi
- Putina apa (daca vreti sa-l faceti mai fluid si sa se blendeze mai usor; noua asa ne place)
- 1/2 lingurita Zeamă de lamâie (optional, pentru a complimenta uleiul de masline)
Instrucțiuni
- Primul pas este să rupem codițele frunzelor de busuioc și apoi să le spălăm foarte bine. Partea asta ia cel mai mult timp, mai ales dacă faceți o cantitate mai mare de pesto pentru a o păstra la frigider, așa cum facem noi. După eliminarea codițelor, din cantitatea inițială de 500 gr ne vor rămâne în jur de 350-370 gr de frunze de busuioc.
- Prăjim semințele de pin la foc mic într-o tigaie teflonată. Atenție să nu-i lăsați pe foc nesupravegheați deoarece se pot arde (nota bene). Învârtiți în ei ușor până se rumenesc puțin iar bucătăria începe să miroasă foarte bine. Tot împreună cu semințele de pin, prăjiți și cățeii de usturoi.
- Pregătim și restul ingredientelor să ne fie la îndemână. Adică răzuim pecorino și măsurăm uleiul, în care adăugăm sarea pentru a se distribui mai bine când blendăm sosul.
- Punem frunzele de busuioc spălate în blender (sau robot de bucătărie), peste care adăugăm uleiul de măsline și treptat semințele de pin rumeniți împreună cu usturoiul. După ce am blendat ingredientele de mai sus, adăugăm și brânza pecorino rasă și continuăm să blendăm.
- Mixăm totul la viteză mică, până când obținem sosul pesto. Dacă nu reușiți să blendați foarte bine și simțiți nevoia, adăugați și puțină apă pentru a omogeniza mai bine sosul și a-l face mai fin.
- Noi am pregătit o cantitate mai mare de sos pesto, pentru a-l avea la dispoziție ori de câte ori ni se face poftă. Dacă faceți și voi la fel, păstrați-l într-un borcan închis ermetic la frigider. Asigurați-vă că deasupra sosului este o peliculă de ulei de măsline care să-l acopere, pentru a preveni stricarea lui. Rețeta noastră perfectată de sos pesto este gata. Să ne spuneți cum v-a ieșit! 🙂
2 comentarii
Hi, could you describe your recipies in English, please? ? Thank you ?
Hello,
No, we want to keep it a Romanian website, but you can use Google Translate in order to translate the recipes, just paste the link in the translation box:
https://translate.google.com/