Bună și bine ați revenit în bucătăria noastră! Dacă este ceva ce ne place foarte mult să mâncăm este pizza, probabil una dintre cele mai bune mâncăruri din lume. Așa că ne-am asumat foarte serios să ajungem să facem:

Cea mai bună rețetă de pizza
Așa cum se face la mama ei acasă, în Italia. După multe teste și încercări, credem că am ajuns la cea mai bună rețetă de pizza, pe care trebuie s-o încercați și voi, dacă sunteți fani pizza.
Rețeta originală de pizza
Am încercat să respectăm cât mai mult rețeta originală de pizza. Aici ne referim la rețeta pentru blatul de pizza, care este cea mai importantă parte din rețeta de pizza.
Cel mai important lucru pentru a face o pizza buna
Înainte de a începe, trebuie să precizăm că unul dintre lucrurile cruciale pentru ca această rețetă de pizza să vă iasă.
Un cuptor care atinge 360 de grade Celsius

Aceasta este temperatura ideală pentru pizza, care se face în 5 minute și, cel mai important, își păstrează blatul pufos și moale. La temperaturi mai mici, pizza devine foarte tare, deoarece apa din blat se evaporă iar aluatul se întărește până în punctul în care nu se mai poate mânca.
Dacă nu aveți un cuptor care să atingă 360 de grade, important este să îl încingeți foarte tare înainte de a băga pizza la copt. Noi am folosit o piatră de granit pe care am copt pizza. Aceasta face ca temperatura cuptorului să crească mai mult și să se mențină o perioadă mai îndelungată. Sau puteți investi într-un cuptor de pizza mobil.
Acestea fiind spuse, vă invităm să încercați și voi cea mai bună rețetă de pizza direct din BucătăriaNoastră.ro! Poftă mare la pizza! 🍕🍕🍕
👇
Cea mai bună rețetă de pizza
Ingrediente
Pentru blat
- 1 kg Făină albă 000
- 10 gr Drojdie proaspătă (Secretul Bunicii)
- 25 gr Sare
- 1 linguriță Zahăr
- 2 linguri Ulei de măsline
- 625 ml Apă
Pentru sosul de pizza
- 200 gr Roșii întregi conservă (San Marzano)
- 1 cățel Usturoi
- 1/2 lingurițe Zahăr
- 5 gr Sare
- Piper
- 1/4 lingurițe Oregano
- 50 ml Smântână dulce de gătit
Topping pizza
- Mozarella Delaco
- Salam crud uscat
- 1 conservă mică Porumb boabe
Instrucțiuni
- Se pune 1 liguriță de zahăr în apă și amestecăm bine să se topească
- Adaugăm și drojdia, și, la fel, mărunțim în mână ca sa se topeasca complet in apa
- Incorporăm treptat apa amestecată cu drojdia și zahărul în faină, amestecând continuu
- După ce am obținut un aluat aproape închegat, adăugam și sarea și o incorporam în aluat
- Adaugăm și uleiul de măsline și începem să frământăm aluatul cu ambele mâini timp de 10 minute
- Punem aluatul bine frământat într-un bol uns cu ulei și îl lăsăm să crească timp de 2 ore
- Dupa ce au trecut cele 2 ore, împărțim aluatul dospit în 6 părți egale (pentru cele 6 pizza) și îl formăm în bile rotunde, pe care le acoperim cu o folie și le punem la frigider pentru următoarele 48 de ore
- Pregătim sosul pentru blatul de pizza, amestecând roșiile făcute piure cu usturoiul pisat, sarea, zahărul, oregano. Le dăm la foc mic pentru câteva minute iar la final adaugăm smântâna dulce. Între timp încingem cuptorul la temperatura maximă. Temperatura ideala pentru pizza este 360 de grade Celsius.
- Pregătim blatul de pizza, întinzând aluatul doar cu mâinile dinspre interior spre exterior, fără să apăsăm pe margini
- Punem un strat din sosul de pizza deasupra pe blat
- Următorul strat este cel de mozarella, pe care am dat-o prin răzătoare
- Acum rămane la alegerea fiecăruia ce vrea să mai pună pe pizza; noi am făcut o pizza cu salam crud uscat și porumb
- Băgăm pizza la cuptor și o lăsăm 8 minute la o temperatură de 260 de grade (temperatura maximă la care ajung majoritatea cuptoarelor) sau 3-5 minute la 360 de grade (care ar fi temperatura ideală). O pizza buna se face, însă, la o temperatura atat de mare încât să fie gata în 5 minute maxim. Altfel apa va ieși din blat și vom avea o pizza cu un blat foarte tare. Pentru a verifica dacă este gata ne uităm pe fund și verificăm dacă s-a copt
- Pizza noastră este gata! Nu ne rămâne decât să vă dorim să o încercați pentru că pizza iese foarte bună după această rețetă! Yum!
6 comentarii
IMI PLACE FOARTE MULT.
Ne bucurăm că vă place și vă dorim poftă bună! 🙂
[…] v-ați dat seama că suntem mari amatori de mâncare italiană. Suntem absolut topiți după pizza și paste de orice fel însă și după alte preparate cu specific […]
[…] un cuptor de pizza autentic Napoletan cu aceste 4 mâini dibace (cele pe care le vedeți prin pozele din rețete). Asta așa pe […]
Hei salut. Sunt si eu mare amator de pizza (cantarul poate confirma asta). Imi place sa o mananc dar sa o si fac. Dupa destul de multe incercari mai mult sau mai putin reusite pot spune ca am ajuns la o reteta de blat care sa imi iasa bine folosind cuptorul electric de acasa. Sigur, salivez de mult dupa un Ooni Koda 16 dar momentan nu reprezinta o prioritate. Asadar, pentru ca imi place site-u vostru si ma cam plictisesc va zic pe scurt metoda care mi s-a parut cea mai potrivita pentru un cuptor care nu atinge temperaturi foarte inalte (al meu merge pana la 250°C). Pentru 2 pizza mari:
Cu seara inainte amestec 150 grame de faina alba 650 cu 150 de ml de apa si cam un sfert de lingurita de drojdie uscata. (poate chiar mai putina), astfel obtinem plamadeala, starterul sau mai usor de gasit pe google: poolish. Il las la temperatura camerei pana a 2-a zi acoperit cu o folie de plastic. A doua zi dimineata intr-un vas mare amestec plamadeala obtinuta cu 350gr de faina alba 650, 15 grame de sare putin ulei de masline si cam o cana de apa (aici n-am masurat-o, eu o fac ochiometric dar trebuie sa iasa un aluat hidratat destul de bine, (peste 60%). Il framant bine pana nu se mai lipeste de maini, devine usor elastic temperatura interioara pe la 22 -25 de grade. Il pun in acelasi vas incapator, il acopar cu folie de plastic si il las la temperatura camerei 8-10 ore. Seara incing cuptorul pe maxim sus si jos fara ventilatie, impart aluatul in 2 parti egale il intind frumos pe blatul din bucarie apoi il pun intr-o tava de metal rotunda pe care am intins un strat foarte subtire de ulei. Pun sosul de rosii, carnea (eu folosesc carnati picanti taiati felii subtiri) ciuperci feliate etc. Cand cuptorul e incins bag tava pe pozitia cea mai inalta cat mai aproape de elementul superior de incalzire al cuptorului, asigurandu-ma ca la momemtul respectiv acea rezistenta e pornita, e rosie, ledul de pe panoul cuptorului e aprins. Daca cumva cuptorul a atins deja temp. maxima si rezistenta superioara s-a oprit las putin usa deschisa pana porneste iar. Las tava cu blatul cateva minute pana aluatul de pe margini creste puțin, isi schimba culoarea si se rumeneste, eventual o intorc o data. La mine dureaza cam 4-5 min. Pe urma scot tava pun mozzarella si frunzele de busuioc si o bag la cuptor de data asta jos de tot chiar pe fundul cuptorului, astfel se coace si partea de jos a blatului. O las pana se topeste mozzarella, o scot si aia e. Blatul imi place subtire, iar pe margini iese usor crocant la exterior si pufos in interior. Cand ma simt mai slab obisnuiesc sa umplu marginile cu cascaval sau mozzarella. Sunt curios cum ar iesi blatu asta la 400 de grade.
“Cand ma simt mai slab obisnuiesc sa umplu marginile cu cascaval sau mozzarella.”
Nu pot sa cred cat de comic sunteti :))
Ma bucur ca nu sunt singurul pasionat de pizza, si multumim pentru reteta. E foarte buna reteta pe care o faceti. Poblema cu pizza e ca-i trebuie temperatura, cuptoarele normale pe gaz merg pana la 250 si la pizza ii trebuie 300 minim ca sa fie ca la restaurant. Mie de exemplu nici nu imi place in mod special pizza la 400, desi cuptor special pt. pizza care merge peste 400, dar la temperatura aia se arde deasupra si inauntru ramane alutatul mai putin copt (ca la placinta) si nu se mai obtine gustul si mirosul ala de paine buna, fiindca aluatul prinde gust prin coacere, la 400 mai mult se fierbe :). Pizza pe care o faceti e buna, dar ca sa o duceti la nivelul urmator, ce sfat va pot da, este sa va luati o piatra pentru pizza, sau chiar sa va faceti la comanda din granit marimea grilajului din cuptor. Cu o piatra, mai urca putin temperatura fiindca inmagazineaza caldura, dar cel mai bine ar fi cu doua pietre, una sus si una jos si intre ele pe margini niste caramizi, si atunci puteti ajunge la 300 ca sa iasa pizza ca la pizzerie. Sau sa va luati un cuptor pe viitor, dar nu va recomand Ooni ca am avut si l-am vandut, cel mai bine veti face pizza cu ceva de la Pizza Party, oricare, dupa buget fiindca toate cuptoarele lor sunt foarte bune, si pe gaz si electrice: https://www.pizzapartyshop.com/
Legat de aluat, ce puteti face sa il duceti la nivelul urmator, a doua zi dupa ce faceti aluatul folosind acel poolish, imediat ce e gata alutatul portionati-l si bagati-l la frigider pt. 2 zile (nu mai e nevoie de dospire). Apoi peste 2 zile scoateti din frigider aluatul la temp. camerei cu 3 ore inainte de a-l coace si gustul va fi altul. Pofta buna si in caz ca incercati varianta asta de blat, sa-mi spuneti cum a fost 🙂