Azi vă prezentăm rețeta noastră de spaghete carbonara cu smantana lichida. După cum bine știm, rețeta autentică de spaghete carbonara nu se face niciodată cu smântână lichidă. Așadar, dacă vreți să încercați…
? Rețeta Originală de Spaghete Carbonara
Însă nouă ne place și smântâna dulce în spaghete, așa că, nu puteam să nu perfectăm și rețeta de spaghete carbonara cu smântână și un kick de usturoi. Da, o nebunie în farfurie!
Secretul rețetei de spaghete carbonara cu smântână?
Sau mai bine zis secretele. Ei bine, ceea ce face diferența sunt:
Calitatea ingredientelor
Alegerea ingredientelor și respectarea proporțiilor
Prepararea
Iar aici vă asigurăm că o să vă iasă perfect dacă respectați pașii din rețetă.
Ingredientele pentru spaghete carbonara cu smântână
Când ne referim la tipul ingredientelor vorbim despre tipul de spaghete (care trebuie să fie din grâu dur), ce șuncă folosim și chiar la tipul de smântână pe care îl vom folosi.
De exemplu smântâna trebuie să fie neapărat lichidă (sau dulce, cum îi zicem noi). Niciodată nu va fi la fel cu smântâna acră, cea pe care de regulă o punem la supe sau peste sarmale. Aici avem neapărat nevoie smântână lichidă. Ca să ne iasă mereu rețeta perfectă de spaghete carbonara cu smantana, noi folosim întotdeauna smântâna lichidă de la LaDorna, cea cu 23% grăsime (pachetul albastru). Dar și restul ingredientelor sunt la fel de importante!
Speck vs Pancetta vs Bacon vs Guanciale
Ei bine, le-am testat și retestat pe toate și concluzia este următoarea.
Bacon-ul fiert pe care îl găsim în magazin de tip șuncă nu are ce căuta în rețeta de spaghete carbonara autentică. În mod normal rețeta originală se face cu guanciale, care este falca de porc. După gustul nostru, atât guanciale cât și pancetta sunt prea grase.
Bine, dacă vă place ideea de grăsime multă în carbonara, atunci mergeți pe guanciale sau pancetta. Noi însă, am ajuns la concluzia că speck-ul italienesc este cea mai bună alegere pentru pastele carbonara.
De ce?
Este o șuncă crud-uscată cu mai multă carne și mai puțină grăsime, care datorită felului în care a fost preparată, dă o aromă extraordinară spaghetelor.
So, the winner is: SPECK!
Noi luăm speck-ul și parmezanul de la un magazin cu specific italienesc, cu toate produsele aduse din Italia. Dacă aveți vreun magazin de acest tip unde locuiți, vă sfătuim să luați de acolo cantitatea exactă de care aveți nevoie de speck, feliată subțire. Parmezan luați cât mai mult, niciodată nu este suficient!
Parmigiano vs Percorino la Carbonara
Atenție mare! Parmigiano Regiano este parmezanul de care vorbim în rețetă. Nu Grana Padano, care diferă atât la gust cât și puțin la textură (este o idee mai moale).
Găsiți Parmigiano Regiano DOP cam în orice supermarket de la noi. După cum spuneam mai sus, dacă aveți un magazin italienesc prin preajmă, luați parmezanul de acolo. De obicei este tăiat dintr-o roată mare, și este muuult mai bun, mai proaspăt și mai moluc decât cel pe care îl găsiți vidat. Demențial!
Rețeta originală de spaghete carbonara folosește și Percorino Romano, o brânzică maturată de oaie, asemenea parmezanului, dar o idee mai moale. Am încercat-o și noi de mai multe ori când am făcut paste carbonara, dar am ajuns la concluzia că Parmigiano Regiano este suficient și nu mai este nevoie și de percorino.
Dacă doriți să încercați și cu pecorino romano, eventual folosiți-l la final pentru a presăra peste paste atunci când le puneți în farfurie. Ce mai era de zis înainte să ne apucăm de rețetă? Ei, spaghetele!
Musai spaghete din grâu dur!
După cum spuneam, pentru rețeta de spaghete carbonara cu smantana, spaghetele trebuie să fie grano duro, adică din grâu dur și nu din cele cu ou, care sunt foarte populare pe la noi. Deci atenție!
La capitolul spaghete le-am încercat pe toate, vă spunem sincer. Spaghete artizanale din Italia: Rummo, Garofalo etc. Am testat și DeCecco, despre care se zicea că ar fi cele mai bune și toate tipurile de spaghete Barilla (nr 5, 7, 3, linguine etc). Concluzia noastră este că tot Barilla nr. 5 sunt cele mai bune pentru carbonara. Deci nu vă aruncați banii pe geam cu tot felul de nebunii de paste, Barilla sunt baza.
Singurele spaghete care sunt mult peste Barilla și într-adevăr au un gust mult, mult mai bun sunt Di Martino, pe care noi le-am descoperit în Napoli. Din păcate se găsesc foarte greu la noi, însă le puteți comanda online de la producător din Italia aici. Chiar merită!
Astea fiind spuse și expuse, să trecem la treabă și să facem rețeta de spaghete carbonara cu smântână care nouă ne place cel mai mult! Vă avertizăm: creează dependență! Să nu ziceți că nu v-am spus. Bun! Haideți să facem împreună:
Cea mai bună rețetă de spaghete carbonara cu smântână!
Rețetă spaghete carbonara cu smântână
Ingrediente
Pentru fiert spaghetele
- 200 gr Spaghete Barilla nr. 5
- 2 L Apă pentru fiert spaghetele
- 20 gr Sare de mare neiodată
Pentru călit speck-ul
- 60 gr Speck felii subțiri de 1 mm
- 25 gr Unt President 82%
- 2 căței Usturoi mari sau 3 mici
- 3 gr Ceapă albă (aceeași cantitate ca usturoiul)
Pentru sosul Carbonara
- 2 Gălbenușuri de ouă mari
- 125 ml Smântână dulce de gătit LaDorna 23%
- 30 gr Parmezan ras Parmigiano Regiano
- 15 gr Gorgonzola
- 70 ml Apă de la paste
- Piper proaspăt râșnit 12 răsuciri de râșniță
Pentru garnisit
- Parmezan proaspăt ras
- Piper proaspăt râșnițat
Instrucțiuni
- Primul pas este să punem apa la fiert.
- Într-o tigaie punem untul la topit la foc mediu.
- Tăiem feliile de speck în fâșii subțiri, pe care le punem în tigaie și le călim la foc mare să se rumenească.
- Într-un bol pregătim sosul, amestecând bine cele 2 gălbenușuri cu smântâna lichidă, cu parmezanul ras, Gorgonzola și piperul proaspăt râșnițat. Nu adăugăm deloc sare!
- Când apa începe să fiarbă, adăugăm în ea sarea, iar după 1 minut punem și pastele la fiert. Pastele se fierb cât scrie pe pachet (8 minute pentru Barilla nr. 5).
- După ce speck-ul s-a rumenit de jumătate, adăugăm usturoiul zdrobit și ceapa, după care le mai lăsăm pe foc doar 2 minute, fiindcă ele vor continua să prăjească puțin și după ce oprim focul.
- Adăugăm apa de pe paste în sosul carbonara pregătit anterior și amestecăm bine.
- După ce timpul de fierbere a expirat, strecurăm spaghetele și le adăugăm în tigaie peste speck.
- Dăm focul la minim, după care adăugăm sosul peste spaghete și amestecăm continuu timp de 3-4 minute, până când sosul devine mai consistent iar pe fundul tigăii în loc de lichid se formează o cremă.
- Rețeta noastră de spaghete carbonara cu smântână lichidă este gata! O nebunie!
- Mai rămâne să decorăm farfuria cu puțin parmezan ras și bineînțeles, un pic de piper proaspăt și dacă ați urmat cu strictețe indicațiile, veți obține cea mai bună rețetă de spaghete carbonara cu smântână pe care ați mâncat-o vreodată!