Suntem în plin post al Paștelui, așa că ne-am gândit să gătim ceva de post.
O rețetă lejeră și gustoasă în același timp: supă cremă de praz cu legume.
Pe scurt, o supă plină de bunătăți și vitamine.
Dacă nu țineți post dar vreți să dați jos 1-2 kg supa cremă de praz cu legume este rețeta ideală pentru slăbit.
Da, aceasta este o supă dietetică
În urma unui calcul rapid, o porție de supă de praz vitaminoasă, are un pic peste 100 de calorii.
Mai exact, întreaga cantitate din rețetă are 487 calorii, dar vorbim despre 3-4 porții de supă.
Alături de o felie de pâine proteică și câteva semințe de in, (pentru uleiurile sănătoase și conținutul de fibre), o porție de supă cremă de praz are doar 150 de calorii.
Wow!
Dar haideți să vedem care este valoarea nutritivă a supei creme de praz cu legume. Și mai ales, de ce ar trebui să o încercați chiar și voi!
Supa cremă de praz, dietetică, hrănitoare și de post
Pe lângă faptul că este o rețetă de post, dar și dietetică, supa noastră cremă de praz cu legume este și o mâncare plină de vitamine și minerale.
Mai exact:
Vitamina A
Vitamina C
Vitamina B6
Vitamina K
Potasiu
Magneziu
Seleniu
Cupru
Acid folic
Tiamină
Antibioticul din farfurie: Usturoiul și ceapa
Ingredientul principal din rețeta noastră de supă de post, prazul este foarte similar cu ceapa și usturoiul în ceea ce privește acțiunea sa antibacteriană și antibiotică.
Prazul este o sursă excelentă de Vitamina K și magneziu.
În plus, este un binecunoscut aliat al inimii, dar și protector al sistemului circulator, un motiv în plus să începeți să gătiți cu el.
Supa cremă de praz este încărcată cu bunătăți:
1. Pătrunjelul, spre exemplu, este o sursă importantă de Vitamina K , pe când cartoful are un conținut mai mare de potasiu decât banana.
2. Ceapa și usturoiul au proprietăți antiseptice și antibiotice, iar cel din urmă este și o sursă excelentă de tiamină, seleniu si calciu.
3. Gulia este încărcată cu Vitamina C, potasiu, cupru și magneziu, iar morcovul este unul dintre cele mai bogate legume în Vitamina A și acid folic.
4. Uleiul de măsline presat la rece și semințele de in reprezintă o sursă de grăsimi sănătoase. Grăsimile din uleiul de măsline sunt necesare sănătății aparatului endocrin, dar și a funcționării optime a sistemului nervos.
Pe scurt, supa de praz cu legume este un pachet complet de vitamine și minerale.
Așadar, o rețetă excelentă de post, de slăbit, dar și detoxifiere
Acum că v-am convins de ce merită să faceți rețeta de supă de praz gătită în bucătăria noastră, haideți să trecem la treabă.
Pe locuri, fiți gata, start! 🙂
Supă cremă de praz cu legume | Rețetă dietetică
Ingrediente
- 1/2 Praz
- 1 Ceapă medie
- Ceapă verde
- 5 căței Usturoi
- 3-4 Ciuperci champignon
- 2 Cartofi medii
- 1 Morcov
- 1 rădăcină Pătrunjel
- 30 gr Gulie
- 1 linguriță Sare de Himalaya
- 1 lingură Ulei de măsline
- 1 L Apă fiartă
Instrucțiuni
- Curățăm cartofii, morcovul, rădăcina de pătrunjel și gulia de coajă și le tăiem cuburi într-un bol.
- Curățăm și tăiem fin și ceapa, prazul și usturoiul.
- Punem 1 L de apă la fiert într-un vas.
- Adăugăm uleiul în oala în care vom face supa și călim ușor ceapa și prazul la foc mic. Ulterior adăugăm și usturoiul.
- Tăiem ciupercuțele și pe adăugăm în oală, împreună cu 1 linguriță de sare de Himalaya.
- După ce am călit bine ceapa și prazul, adăugăm și legumele în oală, pe care le călim timp de 3-4 minute.
- Turnăm apa fierbinte în oală și fierbem legumele, până când s-au pătruns.
- După ce au fiert de jumate, adăugăm și un strop de pătrunjel proaspăt tocat, pentru un plus de aromă și gust.
- Când legumele s-au fiert, turnăm toată supa într-un blender pentru a o transforma într-o cremă delicioasă.
- Supa cremă de praz cu legume este gata!
- Acum că supița noastră de praz este gata, tot ce rămâne de făcut este să o o punem într-un bol sau farfurie și să o servim. Opțional, o garnisim cu semințe de in, pătrunjel proaspăt și o servim cu o felie de pâine prăjită. Poftă bună cu sănătate!