Cautati reteta traditionala de haios? Va propunem sa incercati reteta mamei de haios, prajitura cu osanza traditionala de Craciun din Ardeal.
La noi cand venea Craciunul, maica de la țară (bunica din partea mamei) făcea negreșit reteta de haios. Tin minte si acum cum golea masa pe care mâncam si o pregatea pentru a intinde aluatul cu osanza, pe care il tot impaturea cu osanza de atatea ori ca ii pierdeam numarul.
Haiosul, croissantul ardeleanului
Daca e sa fac o paralela, haiosul este croissantul ardeleanului, pentru ca in loc de unt, ardelenii folosesc osanza de porc. Iar il loc de marmelada sau ciocolata, haiosul se face in mod traditional cu magiun de prune. Bunica ii zicea miere de prune. Iar pe deasupra se presară cu zahar pudra, asa ca la gogosi. Reteta de haios era un deliciu de Craciun!
Ingredientul principal din haios: Osanza
Osanza de porc este ingredientul principal din reteta de haios. Aceasta este grasimea din porc, care trebuie curatata de pielite, pentru a putea fi folosita in haios. Daca nu aveti osanza, sau vreti sa faceti o reteta mai simpla de haios, puteti folosi untura de porc in locul osanzei. Dar haiosul este cel mai gustos cu osanza.
Cu ce umplem prajitura cu osanza?
Dupa cum zicea, in mod traditional in Ardeal, haiosul se umple cu magiun de prune, sau silvoita, cum ii se mai zice in alte parti. Cele 3 umpluturi traditionale pentru haios, sunt:
1. Magiun de prune fara zahar adaugat, din acela autentic.
Optional, haiosul se poate face si cu un amestec de magiun de prune cu nuca macinata, branza dulce sau cu nuca amestecata cu albus de ou batut.
2. Magiun cu nuca macinata
Pentru a face aceasta umplutura, la 1/2 kg de nuca adaugati 2-4 linguri zahar si 2 albusuri de ou batute spuma. Nimic mai mult.
3. Branza dulce cu ou
Este identica cu umplutura traditionala de clatite, daca ati mancat din acelea cu branza dulce. La 1/2 kg branza dulce de vaci se adauga un ou, 1 plic de zahar vanilat si 2-3 linguri de zahar, dupa gust. In aceasta reteta de haios, care ii apartine mamei, veti vedea cum se fac toate cele trei umpluturi.
Haios reteta traditionala din Ardeal
Reteta de haios de fata este reteta originala a bunicii mele din Bihor, asa cum se facea pe vremuri. Azi o mai face mama, de Craciun, pentru ca stie ca ne place mult. Reteta de haios va va iesi un delicious, daca veti respecta pasii din reteta. Va asiguram ca veti manca un haios traditional ca la carte, de-ala de-ti bati pruncii. Sa trecem la reteta!
?
Haios – Reteta traditionala din Ardeal
Ingrediente
Pentru aluat
- 1 kg de faina alba 000
- 3 oua intregi
- 3 linguri smantana
- 1-2 linguri zahar
- ½ lingurita sare
- 1 plic drojdie uscata Dr Otker
- vin alb
Pentru uns aluatul
- 500 g osanza de porc curatata si tocata (sau untura de porc)
- 200 g faina
Pentru umplutura
- magiun de prune mai gros sa nu curga (silvolita sau dulceata de prune)
- nuca macinata amestecata cu zahar si cu albus de ou batut spuma
- branza dulce cu zahar si un ou
Instrucțiuni
- Umplem pe jumatate o cana cu apa putin calduta si punem drojdia cu 1 lingurita zahar sa creasca. Nu respect instructiunile de pe pachetul de drojdie pentru ca daca am pus drojdia direct in faina am vazut ca nu creste frumos aluatul. Pentru 1 kg faina este suficient un pliculet de drojdie (lucru constatat din experienta).
- Punem faina intr-un castronel, facem o gaura in mijloc si punem: ouale intregi, smantana, restul de zahar, sarea si adaugam drojdia, dupa ce a crescut.
- Amestecam ingredientele pentru aluat cu faina. Vom vedea ca nu se leaga aluatul si atunci incepem sa adaugam vin alb pana obtinem un aluat o idee mai vartos (deci nu prea moale ca nu se poate intinde bine).
- Terminam de framantat si punem coca deoparte.
- Curatam osanza de pielite si o dam pe masina de tocat, apoi o amestecam cu 200 g faina intr-un castron. Impartim compozitia de osanza in 3 parti egale.
- Intindem coca cat putem de bine si o acoperim cu 1/3 din osanza amestecata cu faina cu ajutorul unui cutit mai bont, pe care o intindem pe toata suprafata pana o terminam pe toată (1/3).
- Acum incepem sa impaturim foaia de aluat in trei, de la stanga la dreapta si apoi de jos in sus, asa cum vedeti in imagine.
- Rezulta un patrat de coca pe care o punem pe o farfurie sau intr-un castronel si o bagam la rece in frigider pentru 20 de minute.
- Dupa acest timp reluam activitatea de intins osanza. Se va impaturi identic de fiecare data. Se reia de 3 ori, cu cele 3 parti de osanza. Dupa ce am terminat ultima acoperire cu osanza la fel lasam coca 30 de minute la rece, la frigider.
- Intre timp pregatim umplutura, noi am facut magiun de prune cu nuca (vedeti reteta in articol).
- Scoatem coca din frigider si incepem s-o intindem mai grosut, cam de 1 cm grosimea. Luam un cutit, il tinem cu lama in apa fierbinte si apoi incepem sa taiem coca in patratele.
- Umplem patratelele de aluat cu umplutura.
- Le impaturim in doua, fara sa apasam prea tare colturile si le punem in tava neunsa.
- Le dam la cuptor (cuptorul trebuie sa fie cald bine) si le lasam pana se rumenesc deasupra. Intre timp pregatim urmatoarea tava. Cand s-au copt, le scoatem din cuptor, le lasam 15 minute la racit si le tavalim prin zahar pudra.
- Le asezam pe un platou sau intr-un castron mai mare si le lasam pana se racesc complet iar abia apoi le acoperim cu un prosop, ca sa nu faca condens si sa nu se topeasca zaharul pe ele. Sunt foarte bune si proaspete, dar mai ales a 2-3 a zi dupa ce le-am facut.
Daca va plac retetele traditionale de Craciun, va propunem sa incercati si reteta noastra de cozonac ardelenesc si reteta de strudel, pe care le gasiti mai jos: