Acasă Supe si Ciorbe Ciorbă de fasole cu ciolan afumat | Rețetă autentică din Ardeal

Ciorbă de fasole cu ciolan afumat | Rețetă autentică din Ardeal

de Andreea

Bună din nou! Având în vedere că ne aflăm în toiul iernii, ne-am gândit să facem ceva de sezon și anume: rețeta noastră de ciorbă de fasole cu ciolan afumat. De ce spunem că este o rețetă de sezon?

Ei bine, cel puțin pe vremuri în Ardeal, fasolea culeasă de cu toamna și pusă la uscat era un aliment foarte nutriviv pe timpul iernii, când nu erau la îndemână legume proaspete și crudități. Așa că tot ce-i rămânea țăranului era să facă o oală de “zamă” de fasole boabe cu un ciolan de porc afumat în casă.

Reteta ciorba de fasole cu ciolan afumat

Trebuie să vă avertizăm, ciorba de fasole cu ciolan afumat este o mâncare nu foarte ușoară la stomac, dar este super-gustoasă și pe placul tuturor. Mai ales dacă tai și o ceapă roșie românească lângă cu un pic de ulei și sare. Deja miroase bine, nu? Dar înainte să începem, avem câteva recomandări legate de ingredientele pentru ciorba de fasole cu ciolan.

Sfaturi pentru rețeta de ciorbă de fasole cu ciolan afumat

1. Cum alegem fasolea?

Fasolea ideală pentru ciorba de fasole cu ciolan este fasolea cea pestriță sau fasolea roșie, oricum nu cea albă. Fasolea boabe albă este foarte bună pentru iahnie de fasole sau fasole frecată, cum se mai numește în alte zone. Evitați să folosiți fasole din China!

Am pățit-o cu fasolea din China care nu s-a fiert nici după 6 ore, deci NU! Fasolea românească din ultimul sezon este cea mai bună pentru această rețetă de ciorbă de fasole cu ciolan afumat.

2. Dar ciolanul afumat?

Din păcate, în ziua de azi este foarte greu să găsești un ciolan afumat fără aditivi și potențiatori de gust. Dacă aveți totuși rude la țară, cunoștințe sau știți vre-un producător care să nu pună monoglutamat de sodiu (uneori ascuns și sub eticheta condimente naturale) și dextroză în ciolanul afumat, cumpărați de ei. Ideal ar fi să nu conțină nici nitriți sau alți aditivi pentru conservare.

de ciorbă de fasole cu ciolan afumat

Noi am găsit ciolan afumat fără prostii de la Bunătăți din Secuime, însă mai sunt și alte site-uri de unde puteți cumpăra ciolan afumat natural, cum ar fi Ferma din Curte, Produse de la țară, Magazin hoinar, Băcănia fermierului, Ograda verde, Artisan Gourmet, Băcănia Tei, Cămara Măriucăi și Origini.

Timpul de fierbere al ciolanului depinde de ciolan, de cât de bătrân a fost porcul. Important este să îl fierbeți până se desprinde carnea de pe os. Atunci știți sigur că e gata!

3. Smântâna pentru ciorbă?

Cu cât mai grasă, cu atât mai gustoasă. Și totuși sunt branduri și branduri și nu toate grozave. Din nou, dacă găsiți un producător local care face smântână din ingrediente de calitate, cumpărați de la el. Dacă nu, găsiți și în supermarketuri smântână bun. Noi am folosit Olympos cu 25% grăsime și a fost foarte bună, însă puteți folosi orice alt brand, cu cel puțin aceeași cantitate de grăsime.

4. Să nu uităm de foile de dafin

Pe lângă aroma pe care o dau ciorbei de fasole, foile de dafin au și un rol important în digestie. Ele reduc din flatulența pe ne-o dă fasolea, iar aici cred că știm cu toți despre ce este vorba. Când ciorba este gata, ele se scot afară pentru a evita să ne înecăm cu ele.

De nelipsit de la ciorba de fasole cu ciolan afumat 👇

ciorbă de fasole cu ciolan afumat

Ceapa roșie și pită de casă, așa ca să fie meniul complet. Sunteți gata să facem rețeta de ciorbă de fasole cu ciolan afumat? Haideți să începem.

Ciorba de fasole cu ciolan din Ardeal
Imprimă Adaugă în Pinterest
5 from 1 vote

Rețetă ciorbă de fasole cu ciolan afumat

Categorie: Supe/Ciorbe
Specific: Românesc
Timp de preparare:  30 minutes
Timp de gătire:  4 hours
Timp total: 4 hours 30 minutes
Alegeți nr. de porții:  8 porții

Ingrediente

 • 1,5 Kg Ciolan afumat de porc
 • 800 gr Fasole pestriță/roșie
 • 1 Ceapă albă mare
 • 2 Morcovi
 • 3 linguri Pastă de roșii
 • 1 lingură Boia dulce
 • 3 foi Dafin
 • 1 legătură Pătrunjel
 • 2 linguri rase Sare
 • Cimbru
 • Tarhon

Instrucțiuni

 • Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte în apă rece.
  reteta ciorba de fasole cu afumatura
 • Ciolanul de porc se spală și el foarte bine și se lasă în apă vreo 2 ore înainte să-l punem la fiert în oală.
  de ciorbă de fasole cu ciolan afumat
 • Punem ciolanul la fiert în 8 litri de apă. De ce 8 litri de apă? 1 litru pentru fiecare 100 grame de fasole. Acesta este raportul ideal pentru ca ciorba de fasole să nu fie prea diluată sau cu prea puțină zeamă și prea mult bob. Pe măsură ce apa scade, completăm cu apă fiartă.
 • Între timp pregătim legumele pe care le vom băga întregi în ciorba de fasole, ca să dea gust.
 • Când ciolanul este fiert bine adăugăm fasolea. Depinde de ciolan cât trebuie fiert, dar cel mai bine verificați cu o furculiță. Dacă se desprinde ușor carnea de pe el, atunci puteți adăuga fasolea în oală. Important! Nu aruncăm apa de pe ciolan după primul clocot, ciolanul a fost bine spălat la început și nu mai e nevoie să schimbăm apa. Odată cu ea se pierde și gustul de afumătură necesar ciorbei de fasole cu ciolan. Adăugăm și 2 linguri de sare în ciorbă.
 • Imediat după ce am adăugat fasolea, adăugăm și legumele întregi, împreună cu legătura de pătrunjel pe care am legat-o bine să nu se împrăștie în supă. Tot acum adăugăm pasta de roșii, dafinul, boiaua dulce, și cimbrul și tarhonul uscat. La final, legumele se scot afară pentru ca supa de fasole să fie curată, dar aromată în același timp.
  fasole cu ciolan afumat
 • Când fasolea s-a fiert și ea, oprim focul și suntem gata. O lăsăm să stea puțin, timp în care luăm cea mai frumoasă și dulcică ceapă roșie. O tăiem feliuțe subțiri, o sărăm și o uleiăm și este gata de servit lângă ciorbă.
  reteta ciorba fasole cu ciolan
 • Poftă bună la ciorbă de fasole cu ciolan!
  Reteta ciorba de fasole cu ciolan afumat

Dacă v-a plăcut rețeta de ciorbă de fasole cu ciolan, încercați și:

👉 Ciorbă de cartofi cu afumatură | Rețetă din Ardeal

👉 Supă de dovleac | Rețetă ardelenească


 

16 Shares
0 comentariu

Scrie un comentariu

Vă place rețeta?
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More