Acasă Supe si Ciorbe Ciorbă de cartofi cu afumatură | Rețetă din Ardeal

Ciorbă de cartofi cu afumatură | Rețetă din Ardeal

de Andreea

Ciorba ardeleneasca de cartofi cu afumatura - reteta mamei

Una dintre cele mai delicioase zămuri ardelenești, ciorba de cartofi cu afumătură este, cu siguranță, una dintre preferatele noastre.

Alături de cea de fasole cu ciolan afumat, bineînțeles! 🙂

Rețeta mai jos:

👉 Ciorbă de fasole cu ciolan afumat


De ce?

Combinația de arome dintre cartof și costița afumată, împreună cu un strop de smântână grasă de casă este absolut demențială.

Atenție!

Ciorba de cartofi cu afumătură facută după rețeta noastră creează dependență!

Mama obișnuia să facă foarte des această rețetă de ciorbă cu afumătură, iar când am fost acasă de sărbători a făcut o oală special pentru noi.

Lui Andrei i-a plăcut atât de mult, încât a mâncat jumătate de oală el singur.

Așa că, a fost musai să o fac și eu, după rețeta mamei, ajustată puțin după gustul nostru.

Ceea ce a rezultat a fost o minunăție de supă de cartofi cu afumătură, așa cum se face la noi în Ardeal.

Rețeta este simplă, ușor de făcut și deloc costisitoare; dar mai ales absolut delicioasă!

Sunteți gata să încercați rețeta ardelenească de ciorbă de cartofi cu afumătură? Haideți să începem!

Imprimă Adaugă în Pinterest
5 from 2 votes

Ciorbă de cartofi cu afumatură | Rețetă din Ardeal

Aceasta este reteta mamei de ciorba cu cartofi si afumatura, asa cum se face ea in Bihor.
Categorie: Supe/Ciorbe
Specific: Ardelenesc, Românesc
Timp de preparare:  30 minutes
Timp de gătire:  1 hour
Alegeți nr. de porții:  4 porții

Ingrediente

  • 1 Kg Cartofi
  • 800 g Costițe afumate de preferabil să fie mai cărnoase
  • 2 Morcovi medii
  • 1/4 Țelină rădăcină
  • 1 Pătrunjel rădăcină
  • 50 ml Ulei
  • 1 legătură Pătrunjel proaspăt
  • 2 linguri Sare
  • Smântână 25%
  • 1 lingură Bază de mâncare din ardei kapia (opțional)
  • 1/2 linguriță Măghiran (opțional)
  • 1/2 linguriță Tarhon (opțional)

Instrucțiuni

  • Costița se curăță bine, se taie în bucăți și se lasă la înmuiat în apă vreo 2-3 ore. Opțional, puteți folosi și o scăriță mai cărnoasă, rezultatul va fi similar.
    Pregatim costitele afumate pentru reteta de supa de cartofi
  • Ceapa se curăță și se taie mărunt.
  • Facem la fel și cu morcovii, țelina, pătrunjelul și cartofii.
    pregatim legumele pentru ciorba de cartofi cu afumatura
  • Punem puțin ulei într-o tigaie și călim ceapa.
  • Când aceasta devine translucidă, adăugăm și morcovul împreună cu pătrunjelul și țelina. Opțional, pentru mai multă savoare, adăugăm o lingură de bază de mâncare din ardei kapia, ½ linguriță de măghiran și tot atâta tarhon.
  • Punem costițele peste ceapa și legumele călite și adăugam apă cât să fie acoperite. Lăsăm să fiarbă timp de aproximativ 1 ora, timp în care completăm cu apă fierbinte, cât să fie tot timpul acoperite. Ca sa fiarbă mai repede, adăugăm o linguriță din metal în oală. Asta este un truc pe care îl știu de la mama mea. Chiar funcționează!
    supa de cartofi cu afumatura reteta cu pasi
  • Când carnea este aproape fiartă complet, adăugam cartofii tăiați cubulețe și completăm cu apa fierbinte cât să fie totul acoperit. Adăugam sarea și lăsăm să fiarbă până când și cartofii sunt gata. Pentru un plus de gust, adăugăm o legatură de pătrunjel, pe care o scoatem la final. Când cartofii sunt fierți, pregătim smântâna pe care o amestecăm cu câteva linguri de supă. Adăugăm smântână în supă și o lăsăm să mai dea un clocot.
    reteta ardeal ciorba cartofi cu afumatura
  • Supa de cartofi cu afumătură după rețeta din Ardeal a mamei este gata! Să ne spuneți cum v-a ieșit! 🙂
    supa de cartofi cu afumatura este gata

Dacă v-a plăcut rețeta noastră, încercați și:

👉 Supă de dovleac | Rețetă ardelenească 


3 Shares
0 comentariu

Scrie un comentariu

Vă place rețeta?




* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Citește mai multe:
reteta humus libanez
Reteta de Humus simpla cu naut din conserva

Închide