Una dintre cele mai delicioase zămuri ardelenești, ciorba de cartofi cu afumătură este, cu siguranță, una dintre preferatele noastre.
Alături de cea de fasole cu ciolan afumat, bineînțeles! 🙂
Rețeta mai jos:
👉 Ciorbă de fasole cu ciolan afumat
De ce?
Combinația de arome dintre cartof și costița afumată, împreună cu un strop de smântână grasă de casă este absolut demențială.
Atenție!
Ciorba de cartofi cu afumătură facută după rețeta noastră creează dependență!
Mama obișnuia să facă foarte des această rețetă de ciorbă cu afumătură, iar când am fost acasă de sărbători a făcut o oală special pentru noi.
Lui Andrei i-a plăcut atât de mult, încât a mâncat jumătate de oală el singur.
Așa că, a fost musai să o fac și eu, după rețeta mamei, ajustată puțin după gustul nostru.
Ceea ce a rezultat a fost o minunăție de supă de cartofi cu afumătură, așa cum se face la noi în Ardeal.
Rețeta este simplă, ușor de făcut și deloc costisitoare; dar mai ales absolut delicioasă!
Sunteți gata să încercați rețeta ardelenească de ciorbă de cartofi cu afumătură? Haideți să începem!
Ciorbă de cartofi cu afumatură | Rețetă din Ardeal
Ingrediente
- 1 Kg Cartofi
- 800 g Costițe afumate de preferabil să fie mai cărnoase
- 2 Morcovi medii
- 1/4 Țelină rădăcină
- 1 Pătrunjel rădăcină
- 50 ml Ulei
- 1 legătură Pătrunjel proaspăt
- 2 linguri Sare
- Smântână 25%
- 1 lingură Bază de mâncare din ardei kapia (opțional)
- 1/2 linguriță Măghiran (opțional)
- 1/2 linguriță Tarhon (opțional)
Instrucțiuni
- Costița se curăță bine, se taie în bucăți și se lasă la înmuiat în apă vreo 2-3 ore. Opțional, puteți folosi și o scăriță mai cărnoasă, rezultatul va fi similar.
- Ceapa se curăță și se taie mărunt.
- Facem la fel și cu morcovii, țelina, pătrunjelul și cartofii.
- Punem puțin ulei într-o tigaie și călim ceapa.
- Când aceasta devine translucidă, adăugăm și morcovul împreună cu pătrunjelul și țelina. Opțional, pentru mai multă savoare, adăugăm o lingură de bază de mâncare din ardei kapia, ½ linguriță de măghiran și tot atâta tarhon.
- Punem costițele peste ceapa și legumele călite și adăugam apă cât să fie acoperite. Lăsăm să fiarbă timp de aproximativ 1 ora, timp în care completăm cu apă fierbinte, cât să fie tot timpul acoperite. Ca sa fiarbă mai repede, adăugăm o linguriță din metal în oală. Asta este un truc pe care îl știu de la mama mea. Chiar funcționează!
- Când carnea este aproape fiartă complet, adăugam cartofii tăiați cubulețe și completăm cu apa fierbinte cât să fie totul acoperit. Adăugam sarea și lăsăm să fiarbă până când și cartofii sunt gata. Pentru un plus de gust, adăugăm o legatură de pătrunjel, pe care o scoatem la final. Când cartofii sunt fierți, pregătim smântâna pe care o amestecăm cu câteva linguri de supă. Adăugăm smântână în supă și o lăsăm să mai dea un clocot.
- Supa de cartofi cu afumătură după rețeta din Ardeal a mamei este gata! Să ne spuneți cum v-a ieșit! 🙂