Ciorbă de fasole cu ciolan afumat | Rețetă autentică din Ardeal

Bună din nou! Având în vedere că ne aflăm în toiul iernii, ne-am gândit să facem ceva de sezon și anume rețeta noastră de ciorbă de fasole cu ciolan afumat. De ce spunem că este o rețetă de sezon?

Ei bine, cel puțin pe vremuri în Ardeal, fasolea culeasă de cu toamna și pusă la uscat era un aliment foarte nutriviv pe timpul iernii, când nu erau la îndemână legume proaspete și crudități. Așa că tot ce-i rămânea țăranului era să facă o oală de “zamă” de fasole boabe cu un ciolan de porc afumat în casă.

Trebuie să vă avertizăm, este o mâncare nu foarte ușoară la stomac, dar este super-gustoasă și pe placul tuturor. Mai ales dacă tai și o ceapă roșie românească lângă cu un pic de ulei și sare. Deja miroase bine, nu? Dar înainte să începem, avem câteva recomandări legate de ingredientele pentru ciorba de fasole cu ciolan.

Tips pentru rețeta de fasole cu ciolan afumat

Cum alegem fasolea?

Fasolea ideală pentru ciorba de fasole cu ciolan este cea pestriță sau roșie, oricum nu cea albă. Fasolea boabe albă este ideală pentru iahnie de fasole sau fasole frecată, cum se mai numește în alte zone. Evitați să folosiți fasole din China. Am pățit-o cu fasolea din China care nu s-a fiert nici după 6 ore, deci NU! Fasolea românească din ultimul sezon este cea mai bună pentru această rețetă!

Dar ciolanul?

Din păcate, în ziua de azi este foarte greu să găsești un ciolan afumat fără aditivi și potențiatori de gust. Dacă aveți totuși rude la țară, cunoștințe sau știți vre-un producător care să nu pună monoglutamat și dextroze în ciolanul afumat, cumpărați de ei. Noi am găsit un ciolan de la un producător local de lângă Cluj, care se numește Carmangeria Moldovan. Timpul de fierbere al ciolanului depinde de ciolan, de cât de bătrân a fost porcul. Important este să îl fierbeți până se desprinde carnea de pe os. Atunci știți sigur că e gata!

Smântâna?

Cu cât mai grasă, cu atât mai gustoasă. Și totuși sunt branduri și branduri și nu toate grozave. Din nou, dacă găsiți un producător local care face smântână din ingrediente de calitate, cumpărați de la el. Dacă nu, găsiți și în supermarketuri smântână bun. Noi am luat Olympos cu 25% grăsime și a fost foarte bună!

Să nu uităm de foile de dafin

Pe lângă aroma pe care o dau ciorbe de fasole, foile de dafin au și un rol important în digestie. Ele reduc din flatulența pe ne-o dă fasolea, iar aici cred că știm cu toți despre ce este vorba. Când ciorba este gata, ele se scot afară pentru a evita să ne înnecăm cu ele.

Ciorbă de fasole cu ciolan Must-Have:

Ceapa roșie și pită de casă! 🙂 Așa ca să fie meniul complet. Sunteți gata să începem? Haideți!

Rețetă ciorbă de fasole cu ciolan afumat

5 from 1 vote
Timp de preparare: 30 minutes
Timp de gătire: 4 hours
Timp total: 4 hours 30 minutes
Categorie: Supe/Ciorbe
Specific: Românesc
Porții: 10 porții

Ingrediente

  • 1,5 Kg Ciolan afumat de porc
  • 800 gr Fasole pestriță/roșie
  • 1 Ceapă albă mare
  • 2 Morcovi
  • 3 linguri Pastă de roșii
  • 1 lingură Boia dulce
  • 3 foi Dafin
  • 1 legătură Pătrunjel
  • 2 linguri rase Sare
  • Cimbru
  • Tarhon

Pași

  • Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte în apă rece.
    reteta ciorba de fasole cu afumatura
  • Ciolanul de porc se spală și el foarte bine și se lasă în apă vreo 2 ore înainte să-l punem la fiert în oală.
    de ciorbă de fasole cu ciolan afumat
  • Punem ciolanul la fiert în 8 litri de apă. De ce 8 litri de apă? 1 litru pentru fiecare 100 grame de fasole. Acesta este raportul ideal pentru ca ciorba de fasole să nu fie prea diluată sau cu prea puțină zeamă și prea mult bob. Pe măsură ce apa scade, completăm cu apă fiartă.
  • Între timp pregătim legumele pe care le vom băga întregi în ciorba de fasole, ca să dea gust.
  • Când ciolanul este fiert bine adăugăm fasolea. Depinde de ciolan cât trebuie fiert, dar cel mai bine verificați cu o furculiță. Dacă se desprinde ușor carnea de pe el, atunci puteți adăuga fasolea în oală. Important! Nu aruncăm apa de pe ciolan după primul clocot, ciolanul a fost bine spălat la început și nu mai e nevoie să schimbăm apa. Odată cu ea se pierde și gustul de afumătură necesar ciorbei de fasole cu ciolan. Adăugăm și 2 linguri de sare în ciorbă.
  • Imediat după ce am adăugat fasolea, adăugăm și legumele întregi, împreună cu legătura de pătrunjel pe care am legat-o bine să nu se împrăștie în supă. Tot acum adăugăm pasta de roșii, dafinul, boiaua dulce, și cimbrul și tarhonul uscat. La final, legumele se scot afară pentru ca supa de fasole să fie curată, dar aromată în același timp.
    fasole cu ciolan afumat
  • Când fasolea s-a fiert și ea, oprim focul și suntem gata. O lăsăm să stea puțin, timp în care luăm cea mai frumoasă și dulcică ceapă roșie. O tăiem feliuțe subțiri, o sărăm și o uleiăm și este gata de servit lângă ciorbă.
    reteta ciorba fasole cu ciolan
  • Poftă bună la ciorbă de fasole cu ciolan!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe:
reteta ciabatta paine neframantata
Rețetă de pâine nefrământată | Rețetă Ciabatta

Închide