Bună, dragi gurmanzi și bun venit în bucătăria noastră! Astăzi o să preparăm o rețetă delicioasă și sănătoasă de cartofi prăjiți fără ulei, la cuptor.
Cui îi plac cartofii prăjiți mâna sus! ✌?
Ei bine, noi suntem topiți după cartofii pai (așa cum le zice prin Ardeal), în special Andrei, care îi adoră alături de un caș pane bine rumenit. Cu toții suntem de acord cu faptul că sunt absolut delicioși, nu? Dar de sănătoși…nu prea. Și asta tocmai din cauza faptului că sunt prăjiți în baie de ulei. Iar acest lucru înseamnă 2 lucruri.
Cartofii prăjiți sunt foarte tare încărcați caloric, ceea ce nu ne prea dorim (nu-i așa, fetele?). Dar mai mult, sunt transformați dintr-un aliment complet și hrănitor într-o mâncare de tip junk-food. Adică un aliment în care raportul nutrienți/calorie este mic.
Astfel, se transformă într-o mâncare care nu ne hrănește din punct de vedere nutritiv, dar ne umple de calorii. Mai mult, cartofii prăjiți sunt și foarte dăunători pentru organism, cu un mare potențial de a ne îmbolnăvi. Asta datorită prăjitului în ulei, care de multe ori nu este schimbat foarte des.
Dar ne-am decis!
Transformăm cartofii prăjiți într-unii sănătoși
Rețeta de cartofi prăjiți fără ulei am făcut-o în așa fel încât aceștia să-și păstreze gustul cu care suntem obișnuiți. În plus, îi facem nutritivi și sănătoși. Da, cartofi prăjiți fără ulei, mult mai sănătoși. Nu prea auzi des sintagma asta, nu? Ce înseamnă cartofi prăjiți sănătoși? O variantă light de cartofi prăjiți, adică fără ulei sau doar cu un strop de ulei de bună calitate, făcuți prin coacere la cuptor.
Vă recomandăm să citiți și: Cei mai buni cartofi pentru prăjit
De ce cartofi prăjiți sănătoși?
Ei bine, unul dintre lucrurile pe care ne preocupă cel mai tare pe amândoi, legat de mâncare, este gătitul cât mai sănătos. Fapt pentru care ne-am decis să adăugăm cât mai multe rețete sănătoase și light pe BucătăriaNoastră.ro, în perioada ce va urma.
Deci țineți aproape! (cum ar zice Mircea Radu).
A mânca sănătos poate părea o adevărată provocare în lumea în care trăim, unde zahărul în exces și alimentele super procesate fac legea. Cu asta ne confruntăm și noi, și suntem siguri că și voi! Noi vrem să facem față acestor provocări, și credem că am reușit cu rețeta de cartofi prăijți fără ulei, o rețetă simplă și sănătoasă de cartofi pai.
Cartofi prăjiți în ulei vs. cartofi prăjiți fără ulei
1. Calorii
Dacă o porție mare (170 grame/6 oz) de cartofi prăjiți în ulei ajunge la 531 de calorii, din care 18% grăsimi saturate, aceeași porție de cartofii pai sănătoși are doar 156 de calorii.
Ce ziceți de asta?
2. Grăsimi bune
Dacă mai adăugăm și o linguriță de ulei de măsline extravirgin peste ei (cum am făcut noi) tot nu depășesc 200 de calorii porția.
Plus că, uleiul de măsline este un ulei polinesaturat foarte bun și sănătos, indicat chiar și în dietele de slăbit.
3. Fibre
Pentru un mai mare aport nutritiv, am ales să nu curățăm coaja cartofilor, deoarece în coajă se află o bună parte din fibrele cartofului. Dar acest lucru înseamnă să spălăm foarte bine coaja cartofului.
O perie ar fi un bun ajutor aici.
Fibrele alimentare sunt cele care induc senzația de sățietate mai repede, dar și reglează flora bacteriană din intestine, susținând viața bacteriilor bune pentru digestie.
4. Sănătate
Cartofii pai se prăjesc în baie de ulei, adeseori refolosit, care nu doar încarcă caloric cartofii, dar îi face nesănătoși și dăunători.
Rețeta de cartofi prăjiți fără ulei pe care v-o propunem este 100% sănătoasă și sigură.
Sunteți gata să faceți cei mai gustoși și sănătoși cartofi prăjiți fără ulei din viața voastră? Haideți să începem!
Cartofi prăjiți fără ulei – la cuptor
Ingrediente
- 500 grame Cartofi
- 1 linguriță Ulei de măsline
- 1/2 linguriță Boia dulce
- Sare
- Condimente/ierburi (dupa gust/ de evitat vegeta!)
Instrucțiuni
- Spălăm bine cartofii și îi tăiem pai, timp în care dăm drumul la cuptor pe treaptă mare.
- Punem cartofii tăiați pai într-un bol mare și adăugăm peste ei, boiaua dulce, un strop de sare și piper și lingurița de ulei de măsline. După cum spuneam, puteți face și cartofi dulci, morcovi sau alte rădăcinoase dacă doriți diversitate, după cum am făcut și noi.
- Amestecăm foarte bine cu mâinile amândouă cartofii cu condimentele și uleiul. Apoi întindem cartofii pai unu lângă unu pe o hârtie de copt în tava cuptorului.
- Băgăm cartofii pai la cuptor la temperatură medie și îi lăsăm 20 de minute să se coacă. Dupa 20 de minute îi verificăm, iar dacă sunt bine rumeniți atunci știm că sunt gata. Dacă nu sunt încă rumeniți, îi mai lăsăm 5-10 minute pe ceas. Cartofii prăjiți în cuptor ar trebui să fie gata în maximum 30 de minute.
- Cartofii prăjiți fără ulei sunt gata și arată cam așa.
- Poftă bună la cartofi prăjiți 100% sănătoși!
De reținut
- Puteți folosi orice tip de cartofi doriți, de exemplu cartofi dulci, care sunt o sursă foarte bună de beta caroten (Vitamina A) și au un indice glicemic mai mic decât cei albi, ceea ce îi face mai sățioși.
- Mai mult, puteți foarte bine folosi și alte rădăcinoase, precum morcovi, țelină, pătrunjel, păstârnac. Asta pentru varietate și mai mulți nutrienți.