Se spune ca de cate ori punem smantana in spaghete carbonara si ananas pe pizza un italian moare. Probabil de asta au plecat asa multi romani in Italia la lucru ca sa pastreze echilibrul demografic.
De ce merita incercata reteta originala de spaghete cabonara?
Pentru ca atunci cand e vorba de mancarea lor italienii-s nebuni. Poti sa scoti un italian din Italia dar nu poti sa scoti Italia dintr-un italian. De asta incearca sa convinga pe toata lumea ca doar retetele lor autentice sunt bune si nimic altceva.
Pe unii au reusit sa-i convinga si de aceea pentru ei am scris aceasta reteta de spaghete carbonara 100% autentica dar noua ne place cel putin la fel de mult: ? Spaghete carbonara reteta cu smantana.
Cum se fac spaghetele carbonara dupa reteta originala?
Pentru paste carbonara ca in italia aveti nevoie doar de:
- paste
- oua
- Guanciale (găsiți aici)
- Pecorino Romano (găsiți aici)
- sare si piper
Fara smantana, parmezan, bacon, usturoi, unt sau alte ingrediente.
Care e secretul pentru carbonara ca in Italia?
Secretul e calitatea ingredientelor. E preferabil sa cumparati ingrediente importate de la italieni (pentru cei din Cluj gasiti la Bottega Italiana in ambele mall-uri). Daca folositi ingrediente de calitate, chiar daca esti bucatar prost tot iese mancarea buna. Cand vine vorba de mancare, la italieni e mai importanta calitatea decat cantitatea.
Ce fac daca nu am toate ingredientele?
- E preferabil sa nu inlocuiti guanciale cu bacon sau altceva. Dar daca nu gasiti nicaieri, atunci puteti inlocui guanciale cu pancetta sau speck.
- Spaghetele Barilla au cel mai bun raport calitate-pret, insa daca vreti sa faceti spaghete carbonara de top, recomandam spaghetele Di Martino care sunt mult mai bune dar nu prea se gasesc la noi (mai recent le-am găsit online aici). Di Martino au un invelis mai poros si adera sosul mai bine la ele. Sunt wow!
- In loc de Pecorino Romano se poate pune Parmigiano Reggiano dar reteta autentica e cu Pecorino.
Daca vreti sa faceti reteta originala este totusi preferabil sa folositi ingredientele autentice ca atfel apare un italian de dupa aragaz si va da cu o paleta de pizza in cap.
Spaghete carbonara reteta originala 100% italiana
Ingrediente
- 350 g Spaghete Barilla
- 950 ml apa sau 950g, e tot una
- 6 g sare de mare pentru apa
- 2 g sare de mare pentru sos
- 5 g piper
- 120 g guanciale
- 70 g pecorino romano
- 3 galbenusuri de ou
Instrucțiuni
- Punem apa (950ml) la fiert intr-o tigaie mare (ca sa incapa pastele).
- Taiem guanciale-ul cubulete mici si razuim pecorino pe cea mai mica razatoare (nu-l cumparati gata razuit fiindca nu are aceeasi intensitate). De asemenea cantarim spaghetele si sarea.
- Putem bucatelele de guanciale intr-o tigaie sau wok la prajit la foc mic.
- Cand apa fierbe, adaugam sarea (6g) si pe urma spaghetele si le miscam putin sa nu se lipeasca. Spaghetele daca sunt Barilla nr.5 vor fi gata de fiert atunci cand scade apa, deci nu va faceti griji, nu trebuie sa puneti timer, iar pastele sa fie pe ochiul mare de la aragaz dat la maxim sau daca folositi plita, cam pozitia 7 din 9.
- Batem galbenusurile putin si adaugam peste ele pecorino romano. Daca consistenta e prea densa ca sa se amestece, puteti adauga 2 linguri din apa de la paste.
- Adaugam si celelalte 2g de sare peste galbenusuri si piper suficient (cam 12 invartiri de rasnita).
- Din cand in cand mai amestecam in spaghete. Cand apa a scazut dar inca mai este suficient de multa (consistenta trebuie sa fie mai lichida decat a unui sos), luam tiagia de pe foc (IMPORTANT!), adaugam si galbenusurile peste spaghete si amestecam. Daca tigaia e inca pe foc cand adaugam galbenusurile se fac ratuta si nu e ok, oul se va coace doar de la caldura pe care o emana tigaia fierbinte.
- Daca vi se pare ca a ramas prea multa grasime de la guanciale in tigaie, puteti arunca putin din ea ca sa nu fie exagerat de multa si apoi puneti si bucatile de guanciale prajite peste spaghete.
- Mai amestecam putin si le punem in farfurie. Chiar daca vi se pare consistenta prea lichida nu va ingrijorati, se mai ingroasa cand incep sa se raceasca. La cantitatea asta aveti 3 portii normale sau 2 portii de gurmand.Pofta buna!