Astăzi avem o tare bună rețetă de pâine nefrământată de casă, pâine pe care italienii o numesc ciabatta. Noi am făcut-o deja de mai multe ori după o rețetă pe care am adaptat-o, și este absolut delicioasă.
Ciabatta sau pâinea nefrământată
Poate ați mai auzit de ciabatta, altfel spus pâine fără frământare.
Însă nu toată lumea știe că ea a fost inventată în 1982, în regiunea Veneto a Italiei, pentru a concura cu bagheta franțuzească.
Astăzi ea este folosită în sandvișuri delicioase pe care italienii le numesc panini. Dar ca să păpăm un panini de casă, mai întâi ne trebuie rețeta de ciabatta, sau pâine fără frământare. Altfel spus, mâini curate și pâine proaspătă!
Rețeta de pâine nefrământată
Vă invităm să încercați și voi această rețetă de pâine fără frământare și să ne spuneți cum v-a ieșit în secțiunea de comentarii. Să începem!
?
Rețetă de pâine nefrământată (Ciabatta)
Ingrediente
- 500 grame Făină albă dacă doriți să faceți o pâine integrală folosiți 300 grame de făină albă și 200 de făină integrală
- 500 ml Apă
- 1/4 lingurițe Drojdie uscată 1 gram
- 2 lingurițe Sare
Instrucțiuni
- Se pune făina într-un bol adânc, se adaugă sarea și drojdia pe care le amestecați bine cu făina și apoi turnați toată apa.
- Se amestecă cu o spatulă până se obține un aluat moale. La început vi se va părea că e prea multă apă, apoi ca e prea puțină dar în final veți obține consistența ideală de aluat, deci nu adaugați apă în plus.
- Iar acum e timpul să o lăsăm să dospească acoperit pentru 18 ore. Așadar, dacă doriți să aveți pâine proaspătă dimineața, pregătiți aluatul de cu o zi înainte.
- După ce au trecut cele 18 ore se pune aluatul într-o tavă unsă cu unt și se lasă la dospit încă 2 ore. Cu o jumătate de oră înainte să termine de dospit, se dă drumul la cuptor să se încălzească
- Se coace în cuptorul dat aproape la maxim (treapta 4 din 5 sau 8 din 10) timp de 50 de minute.
- Dacă vă place pâinea cu coaja mai moale, tineți-o 30 minute într-o pungă de nylon închisă, imediat după ce o scoateți din cuptor. Pentru un plus de aromă, puteți să-i ungeți coaja cu o bucățică de unt bun, cât timp este caldă.
- Pâinea de casă nefrământată este gata!
2 comentarii
“Dacă vă place pâinea cu coaja mai moale, tineți-o 30 minute într-o ——— pungă de nylon închisă.——–imediat după ce o scoateți din cuptor.”
Cum de s-a ajuns ca toata lumea sa dea sfaturi culinare in ziua de azi, nu stiu daca mai are rost amintit cat de toxica poate fi indrumarea de mai sus.
Aveti dreptate, insa punga de nylon poate fi inlocuita cu o punga de hartie sau un prosop de bucatarie.