Bună, gospodinelor! Am ajuns la această rețetă de paine de casă pufoasă după mai multe încercări și tentative mai mult sau mai puțin reușite de a face pâine acasă.
Înainte să începem, trebuie să vă spun că pâinea iese absolut demențială: pufoasă, aromată, sățioasă!
Asta, dacă urmați pașii simpli ai rețetei noastre de pâine.
Cum se face painea de casă?
În primul rând, cu multă dragoste.
Cu mici modificări și ajustări la rețeta originală, cred ca am ajuns la rețeta perfectă de pâine de casă. Cu această rețetă de pâine de casă am ajuns să-l dau gata pe prietenul meu, care s-a îndrăgostit de pâinea mea.
Apoi se mai face cu multă răbdare (chiar dacă nu apare în rețetă).
Mai ales dacă vreți să vă iasă o pâine de casă pufoasă și bine crescută, așa cum ne place tuturor.
Nu în ultimul rând, o pâine de casă gustoasă și sănătoasă se face cu cele mai bune ingrediente. Da! Ingredientele contează, de la făină, până la sare.
Ingredientele pentru o pâine reușită
- Făina pentru pâine de casă – numărul făinii reprezintă cantitatea de gluten; este indicat să folosiți o făină cu cât mai mult gluten, deci cu un număr mai mare
- Drojdia – nu folosiți drojdie instant sau la plic, nu vă garantez că veți coace o pâine bună; eu folosesc drojdia proaspătă Secretul Bunicii întotdeauna
- Zahărul – eu am folosit zahăr brun; este mai sănătos
- Uleiul – cel presat la rece este mult mai sănătos
- Sarea – vă recomand sarea de mare fără iod și antiaglomerant
Deci, fetelor, dacă vreți să îi impresionați pe cei iubiți, încercați această rețetă de pâine de casă. Și așa vă puteți consolida poziția cucerită în inimile lor.
Mult spor și o pâine de casă pufoasă și gustoasă vă doresc! Să începem!
Pâine de casă pufoasă - rețetă cu pași
Ingrediente
- 1 Kg Faină albă 650
- 25 g Drojdie proaspătă
- 1 lingură Zahăr
- 4 linguri Ulei de măsline
- 3 lingurițe Sare
- 700 ml Apă călduță (călduță, nu caldă)
Instrucțiuni
- Amestecăm într-un bol mare o cană de făină cu zahărul și drojdia ruptă bucățele și adăugăm apa călduță.
- Amestecăm bine cu un tel și lăsăm să crească maiaua pentru pâinea de casă timp de 15 minute.
- După ce au trecut cele 15 minute, adăugăm cele 4 linguri de ulei, sarea și făina treptat, amestecând continuu cu telul.
- În momentul în care aluatul de pâine se leagă, începem să îl frământăm cu mâna, incorporând toată făina în aluat.
- Frământăm vreo 2-3 minute, după care așezăm aluatul pentru pâinica de casă într-un vas, care a fost uns în prealabil cu ulei.
- Acoperim vasul cu o folie de plastic și lăsăm aluatul la crescut timp de 40 de minute, timp în care își dublează mărimea. Eu am folosit vasul special pentru aluaturi de la Tupperware care are și capac. Nu este foarte ieftin, dar ajută într-adevăr aluatul să crească foarte bine.
- Scoatem aluatul de pâine din vas și ne bucurăm cât de tare a crescut (semn că vom face o pâine de casă pufoasă și delicioasă) 🙂
- Punem aluatul pe o suprafață presărată cu făina, îl taiem în două părți egale pe care le frământăm preț de 2-3 minute, nu mai mult.
- Cu cele două mâini dibace formăm două pâinici, pe care le crestăm cu un cutit, pentru a putea crește si pentru a se coace bini di tăt 🙂
- Așezăm pâinile în tăvi speciale de copt nu înainte de a le unge cu ulei.
- Așezăm tăvile la loc cald pentru 15 minute, înainte de a le pune la cuptor, pentru ca pâinile să mai crească. Ele vor deveni astfel mai pufoase. Eu le las pe aragaz cu focul aprins în cuptor și ușa ușor deschisă.
- Se pune pâinea de casă în cuptor la copt timp de 50-60 de minute la foc mediu (220°C), până se rumenește bine.
- După ce este gata, scoatem pâinea din tăvi și o ungem cu unt, ca să devină coaja moale și să nu se întărească.
- Pâinea de casă se învelește într-un prosop curat și se ține așa timp de 2-3 ore (asta dacă reușiți să îi rezistați), după care se poate devora. La cât este de bună această rețetă de pâine, cu siguranță o să vă pară rău că ați făcut doar una.
- Pofta bună la pâine de casă pufoasă! 🙂
25 comentarii
Arata excelent; cred ca este si foarte buna. O sa o fac si eu Sambata
Si eu vreau 🙂
Rețeta mi se pare bună, vreau sa o incerc. La pct 10 zici de uns tăvile. Dar dacă punem in plus și hârtie de copt?
Aluatul nu e prea puțin frământat? Intreb pt că nu am eperienta și știu că se frământă mai mult…. Pâinea oricum e înaltă. Sunt confuză, help.
Cu faina 000 iese bine? De asta am in casă…
Merci .
Buna ziua,
Daca puneti hartie de copt tavile nu mai trebuie unse.
Aluatul se framanta de doua ori, o data inainte sa dospeasca si o data dupa, de asta e nevoie doar de 2-3 minute de framantat.
Cu faina 000 nu iese bine, aceea e recomandata pentru torturi si prajituri fiind cea mai rafinata faina posibil. Aveti nevoie de faina 650 sau daca nu, macar 550.
PS: intre timp am postat inca o reteta de paine care noua ne place mai mult, o puteti gasi aici: https://www.bucatarianoastra.ro/paine-de-casa-reteta-usoara/
Spor la gatit, si daca mai aveti alte intrebari suntem aici,
O zi frumoasa! 🙂
Bună dimineața. Câți ml de apa trebuie? Mulțumesc
Bună dimineața. 700 ml apă (am modificat și în rețetă să apară în ml). Mulțumim pentru întrebare și pofă bună vă dorim!
Bună. Ce înseamnă foc mediu? 160 grade?
Bună ziua! La 220° este ideal să se coacă.
Vă recomand să încercați și rețeta asta: https://www.bucatarianoastra.ro/paine-de-casa-reteta-usoara/
Mie imi place mai mult și în ultima vreme doar pe asta am făcut-o. Dezavantajul e că necesită o oală de fontă dar dacă faceți frecvent pâine merită investiția.
Mulțumim și spor la gătit!
Foarte buna paine azi am facut o .Multumesc si Paste fericit!
Cu drag, la fel vă dorim! 🙂
Minunata! Mulțumim; simplu de făcut și arată într-un mare fel!
Cu drag, noi va multumim! 🙂
Buna ziua. Se poate face si cu drojdie uscata? Daca da cate g ar trebui? Multumesc.
Buna ziua,
Drojdia uscata se calculeaza prin cantitatea de drojdie proaspata x 0.4. In cazul asta 25 x 0.4 = 10 g de drojdie uscata. Spor la gatit 🙂
Buna ziua, fac retată dvs. foarte des, facem și scovergi și blat de pizza din ea.
Creste f bine, exact ca in poza dvs.
Toată stima.
Multumin
Buna ziua, fac retetă dvs. foarte des, facem și scovergi și blat de pizza din ea, am adaugat si seminte de dovleac si floarea soarelui.
Creste f. bine, exact ca in poza dvs.
Am folosit faina 650 și 550, coacere la 200 grade 45 min
Toată stima.
Multumim.
Ps. Nu bifasem stelutele
Multumim mult pentru aprecieri si pentru nota si ne bucuram ca v-am putut fi de folos. Intr-adevar e foarte buna si cu seminte. Numai bine! 🙂
Buna ziua, painea este ff buna. dar vreau sa mi scrieti, cum procedez, la temperatura cuptorului, de 220 g c, ca eu am aragaz pe gaze, Daca ramane paine in ce o conservez? cu multumirii Lili
Buna ziua,
220 grade obtineti pe treapta 7 din 10 a cuptorului cu gaz. Painea se pastreaza cel mai bine ulterior intr-o punga de hartie. Spor la gatit!
Felicitari !!! E o paine minunata si o reteta de maestra !
Mie mi-a iesit perfect, atat varinta simpla dar si o varianta cu cartofi !
Mii de multumiri !
Noi va multumim, pofta buna si spor la gatit 🙂
Am respectat rețeta si a ieșit foarte foarte bună! Multumim!!!
Ne bucurăm și vă mulțumim că ați încercat rețetele noastre! ?
Multuimim Doamne Ajuta sa iasa.
Cu mare drag! ?