Recent am inventat o rețetă abosolut delicioasă de mei cu legume, o rețetă simplă de post care este gata în cel mult 20 de minute. Am făcut-o de câteva ori, am perfectat-o și am zis că e musai să o împărtășim și cu voi, mai ales că ne aflăm în postul Paștelui. Este așa de bună încât sigur veți vrea să o faceți nu doar în post, ci ori de câte ori vi se face poftă de mei.

Pentru noi rețeta de mei cu legume a devenit una dintre preferatele noastre, ideală atât ca și garnitură, cât și ca fel principal, alături de o salată. Simplă și absolut delicioasă. Dar să începem cu începtul.
Ce este meiul?
Meiul este o supercereală foarte nutritivă, fără gluten, pe care o mâncau frecvent strămoșii noștri dacii. Da, meiul se regăsește în bucătăria vechilor daci, alături de miere, brânză proaspătă de oaie, fructe de pădure, ciuperci, nuci, legumele precum napii sau varza și plantele sălbatice de sezon. Mi-a venit de nicăieri ideea cum că primele saramale ar fi fost umplute de fapt cu mei și legume, nicidecum cu orez sau cu păsat de porumb. Cine știe, poate o fi adevărat. ?
Cum se gătește meiul?
Meiul este asemănător cu amarantul și cu quinoa și se gătește foarte repede, chiar mai repede chiar decât orezul alb. În 15 minute meiul este gata fiert și este extrem de versatil, putând fi combinat cu orice fel de legume, și servit alături de o salată sau ca și garnitură. Gustul meiului este excepțional, iar dacă veți încerca rețeta noastră de mei cu legume de mai jos, vă veți convinge de asta.

De unde putem cumpăra mei?
Chiar dacă este o pseudocereală foarte veche, meiul se găsește rareori în marile supermarketuri, în schimb îl găsim în magazinele online cu alimente sănătoase. Noi l-am cumpărat de pe Scufita-Rosie.ro. De asemenea, dacă doriți ca rețeta să fie sănătoasă, vă recomandăm să o faceți cu ulei de cocos dezodorizat (fără gust și miros), deoarece este singurul ulei vegetal care nu necesită producția de bilă de către ficat pentru a putea fi digerat. Mai mult, este un antiviral și antibiotic natural. Noi îl folosim inclusiv la cartofi prăjiți.

În afară cele menționate mai sus, pentru rețeta de mei cu legume mai avem nevoie de câteva ingrediente simple: un morcov, un dovlecel, puțin bulion de roșii, sare și usturoi pudră. Așa simplă cum pare, vă garantăm că această rețetă de mei cu legume va deveni una dintre preferatele voastre.
Acum să trecem la rețetă!
??
Mei cu legume – rețetă simplă de post
Ingrediente
- 100 g Mei decorticat găsiți aici
- 1 Morcov mediu (100 g)
- 1/2 Dovlecel zucchini (100 g)
- 100 ml Bulion de roșii
- 2 lg Ulei de cocos dezodorizat găsiți aici
- 1/2 lgt Sare neiodată găsiți aici
- 1 lgt Usturoi pudră
- 200 ml Apă
Instrucțiuni
- Se curăță morcovul și se taie în bucățele mici, în formă de sferturi sau jumătăți de cerc. Procedăm la fel și cu dovlecelul, însă pe acesta nu îl curățăm de coajă.

- Punem uleiul la încins într-o crăticioară și călim morcovul timp de 2-3 minute la foc mare.

- Apoi adăugăm și dovlecelul și continuăm să călim legumele încă 2 minute, tot la foc mare.

- Spălăm meiul, îl adăugăm peste legume și îl călim și pe el timp de 1-2 minute, la foc mic de data aceasta, amestecând ca să nu se lipească de cratiță.

- Adăugăm bulionul și condimentele și amestecăm bine.

- Apoi turnăm și apa și lăsăm să fiarbă la foc mic, cu capacul pus, timp de 15 minute.

- Meiul nostru cu legume este gata de servit. Poftă bună!



2 comentarii
Am să incerc rețeta. Multumim.
Cu drag! Să ne spuneți cum a ieșit.