Sau a mâncat? Am fost și am mâncat pita de Sântimbru și ne-am întors să vă povestim și vouă. Dar să începem cu începutul. Nouă pe place să bucătărim, da ne place și să mâncăm în oraș, sau pe unde ne nimerim. Iar azi ne-a lovit. Am dat de un clip pe YouTube care ne-a convins să facem o excursie culinară de o zi în Sântimbru, județul Alba.
Aceasta este o pâine după rețeta veche, tradițională, cu maia, așa cum o făcea buna la țară. Direct pe vatra cuptorului. Dar mai multe despre pita de Sântimbru și celelalte produse de brutărie, aflați din clipul de mai jos.
?
După ce am văzut clipul, ieri seară, ne-a fost clar. Musai să mergem până la Sântimbru să încercăm pita lor tradițională și ciorba de fasole cu ciolan în pită, tot de Sântimbru. Pâinea, colacul și celelalte produse de panificație marca Sântimbru le găsiți la Magazinul Rustiq din localitate.
Când am ajuns la magazin, doamnele de acolo ne-au spus că într-o oră scot pita de Sântimbru proaspăt coaptă din cuptor. Numa bine am mers 300 m mai sus pe stradă să mâncăm ciorba de fasole cu ciolan în pită, la Restaurantul Rustiq.
Da, sunt aceeași proprietari care au brutăria și restaurantul. Deci era clar, musai să mergem. Pita pentru fasolea cu ciolan este și ea făcută în stil tradițional, după vechea rețetă a familiei. Ne-am comandat, bineînțeles, ciorba de fasole în pită și un bulz cu brânză și smântână. Lângă ciorbă a venit și un bol mare de ceapă roșie.
Ciorba a fost de nota 10+++.
Aromată, plină de consistență și de gust, absolut fenomenală. Un gust puternic de tarhon și alte mirodenii tipic transilvănene. Demențială! Una dintre cele mai bune ciorbe pe care le-am mâncat vreodată. Pita a fost foarte bună și ea, așa cum făcea buna odată. Însă putem spune că am mâncat și mai gustoasă, în sensul de mai aromată, mai cu maia.
La pâine am simțit că gustul a fost dat mai mult de sare decât de maia. Însă, cum ziceam bună! Bulzul fenomenal! Exact ce trebuie, iar porția imensă! Cu dragă inimă vă recomandăm să încercați și una și alta.
Am fugit cu burțile pline la bold, gen shut up and take my money. ? Și am nimerit la fix, pita caldă, atunci scoasă din cuptor. Am luat o pita de Sântimbru de-a lor tradițională și un colac cu nucă, așa cum îî zicem noi în Ardeal. Adică un cozonac tradițional. Bineînțeles că nu ne-am răbdat să nu rupem din pita caldă (eu și din cozonac).
După părerea noastră, pita de Sântimbru este o pâine tradițională bună, pe care merită să o încercați dacă aveți ocazia. Ce ne-a plăcut mai puțin a fost că avea destul de multă sare. Chiar sesizabil multă sare. Sarea în exces acoperă gustul, aroma pâinii. Da e ușor să dai gust mâncării din sare, dar e mai greu să-i dai din procesul de fabricație și din maia.
Colacul cu nucă a fost bun și el, așa cum îl făcea și buna, aromat cu rom. Și așa cum îl face și mama. Aici găsiți rețeta ei de cozonac ardelenesc cu nucă:
Pentru noi, cea mai bună pâine pe vatră pe care am mâncat-o până acum rămâne “Pita pe vatră” din Cluj-Napoca, str. Sanatoriului nr. 42. Pita care se servește la Restaurantul Fair-Play din Grigorescu, dacă știți. Apreciem foarte mult producătorii locali care mai încearcă să facă produse bune, tradiționale, așa ca odinioară.
Pe această cale dorim să felicităm pe toți cei din Sântimbru care au reușit să ducă rețetele tradiționale mai departe și să facă o pită bună, corectă, fără amelioratori și alți aditivi. Bravo!
Dacă vreți să faceți voi pită de casă autentică, încercați rețeta noastră de pâine, pe care o puteți face și fără cuptor cu vatră, veți vedea în rețetă ce și cum:
Acest site foloseste cookies pentru a vă îmbunătăți navigarea.
Detalii