Incercați cea mai delicioasă rețetă de chilli con carne vegetarian, cu ciuperci în loc de carne, dar cel puțin la fel de delicioasă ca cea originala.
Una dintre mâncărurile pe care le facem frecvent în ultima vreme este acest chilli con carne de post, care are ciuperci shiitake în loc de carnea propriu-zisă. În mod tradițional, acest fel de mâncare se numește chilli con hongos, adică chilli cu ciuperci. Chiar dacă este o rețetă fără carne, vă asigurăm că este absolut delicioasă, foarte versatilă și sățioasă, ideală pentru cei care postesc sau sunt vegani.

Un chilli con carne vegan cu ciuperci delicios si sănătos
După cum veți vedea, rețeta noastră de chilli con carne vegetarian se poate face integral vegană (pe post) sau vegetariană, în funcție de felul în care doriți să o serviți: cu smântână, sau cu o altenativă vegană la smântână. Pentru asta, noi recomandăm Rawckers sau NoMoMoo, două branduri românești care fac lactate vegane de foarte bună calitate și cu ingrediente sănătoase. Dar haideți să trecem la treabă și să facem împreună cea mai delicioasă și sănătoasă rețetă de chilli con carne vegan.
Chilli con carne vegetarian/vegan cu ciuperci
Echipamente necesare
- 1 Tocator electric
- 1 Râșniță electrică
Ingrediente
- 10 lg ulei pentru prăjit (ideal este uleiul de cocos dezodorizat)
- 2 cepe mari
- 7 căței usturoi
- 100 g ciuperci shiitake uscate sau 500 g de ciuperci proaspete
- 700 g Sos de roșii Mutti (1 sticlă)
- 1200 g Fasole roșie la conservă D'Aucy (3 conserve de 400 g)
- 4 lgt miere de albine
- 300 ml apă (se poate ajusta după gust)
Condimente
- 1 lgt fulgi de chilli
- 2 lgt boia dulce ungurească
- 1 lgt coriandru pudră (găsiți aici)
- 1 lgt cimbru uscat
- 1 lgt chimion pudră (nu chimen) – găsiți aici
- 1 foaie de dafin
- 4 lgt sare de mare celtică, sarea baciului sau sare roz de himalaya neiodată
- 1/2 lgt piper boabe
Instrucțiuni
- Se pun la fiert în 1/2 litru de apă ciupercile shiitake și se lasă să fiarbă vreo 5-10 minute pentru a se hidrata.

- Se taie mărunt cepele (se pot da pe robot) și se călesc în ulei la foc mediu, apoi se adaugă usturoiul mărunțit.

- Se pun fulgii de chilli peste ceapă și se călesc și ei pentru a ieși iuțeala.

- Restul condimentele se macină fin în râșnița electrică (de cafea) și apoi se adaugă peste ceapă. La acest pas se poate adăuga puțină apă în tigaie pentru a nu se arde condimentele.

- După ce s-au hidratat ciurpecile, se storc de apă și se toacă mărunt în robotul de bucătărie, până arată ca și carnea tocată. Apoi se adaugă în tigaie și continuăm să le călim la foc mediu.

- Apoi se adaugă și fasolea din conservă împreună cu apa ei și amestecăm bine.

- Se pune și sosul de roșii și se amestecă foarte bine. Dacă simțiți că este prea densă compoziția, puteți să adaugați și apă la acest pas, deoarece chilli con carne are puțin sos. Apoi se adaugă mierea și se mai gătește totul timp de 2-3 minute la foc mediu.

- Chilli con carne vegetarian este gata și se poate servi alături de orez basmati, mei, sau chiar și pilaf de cartofi sau cartofi natur, în funcție de preferințe. Pentru extra gust, se poate pune o linguriță se smântână sau un pic de brânză cheddar răzuită pe deasupra, însă dacă țineți post puteți opta pentru o smântână vegetală (noi o folosim și o recomandăm pe cea de la Rawckers) și/sau brânzeturi vegetale. Poftă bună!


