Dacă vrei să înveți cum se face sushi, citește cu atenție articolul de mai jos și încearcă rețeta de sushi maki, simplu de făcut și absolut delicioasă!
Sushi.
Sarmaua japonezului, însă o variantă mai sănătoasă și mai simplă, în care porcul este înlocuit cu peștele proaspăt, iar frunza de varză cu o algă marină. Orezul rămâne în rețetă, însă pentru sushi este nevoie de un orez special, mai lipicios. Dacă vreți să învățați cum se face sushi, noi am pregătit azi pentru voi rețeta de sushi așa cum am făcut-o noi de nenumărate ori în bucătăria noastră.
Sushi este cel mai popular preparat culinar din Japonia și asta pentru că este absolut delicios! Rețeta de sushi de mai jos este probabil cea mai simplă rețetă de sushi, și nu de orice fel de sushi, ci sushi maki. Dacă vreți să vedeți cum se face sushi maki, musai să încercați rețeta de sushi de mai jos.
Ce este sushi maki?
Ei bine, există mai mult tipuri de sushi, în funcție de modalitatea de preparare. Sushi maki este sushi-ul tradițional și cel mai simplu de făcut, în care ingredientele sunt rulate în alga nori. Dar mai există câteva tipuri de sushi foarte populare.

Cele mai populare tipuri de sushi
- Maki (pe care îl preparăm noi azi)
- Nigiri (peștele este așezat deasupra globului de orez)
- Sashimi (varietate de pește crud)
- Uramaki (sushi este rulat cu orezul spre exterior)
- Temaki (roluri sub formă de conuri)
Azi vom pregăti pentru voi rețeta noastră de sushi maki.
Trebuie să spunem că este una dintre rețetele noastre preferate, pe care adeseori o facem la miezul nopții cand ni se face poftă de sushi. Mai ales lui Andrei. Varianta care ne place cel mai mult este sushi maki cu avocado, însă am mai încercat și cu tofu, cu castravete, somon, surimi și chiar și cu morcov fiert (care nu a fost așa de bună). Dacă vreți să învățați cum se face sushi, următorul pas este alegerea ingredientelor.

Ingrediente pentru Sushi
Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont atunci când vreți să faceți sushi sunt, fără îndoială, ingredientele! Dacă sunteți din Cluj-Napoca, majoritatea ingredientelor pentru sushi din rețetă le găsiți la magazinul TasteOfAsia de pe strada București nr. 74. Sau le puteți cumpăra din magazinul lor online KoreanFood.
Sunteți pregătiți să învățați cum se face sushi urmând câțiva pași simpli? Ca de obicei nu am păstrat niciun secret, această rețetă o folosim și noi de fiecare dată când vrem să facem sushi. Urmați pașii de mai jos și puteți fi siguri că o să vă iasă un sushi perfect!
Să începem! ??
Sushi rețeta originală
Ingrediente
Ingrediente orez sushi
- 500 ml Orez pentru sushi (măsurat cu cana gradată) recomandăm marca NISHIKI
- 600 ml Apă
Ingrediente asezonare orez pentru sushi
- 60 ml Oțet de orez sau zeamă de lămâie
- 30 g Miere crudă sau 30g zahăr
- 3 g Sare fină
- 1 bucățică Kombu (opțional)
Ingrediente pentru sushi
- 6 fâșii întregi Nori recomandăm marca INAKA Gold
- 1 buc Avocado (bine copt)
- 50/70 g Somon proaspăt
- 50 g Surimi (de preferat să nu fie în ulei)
- 1/2 bucată Castravete
- Sos de soia
- Pudră de wasabi recomandăm marca INAKA
Instrucțiuni
- Spălăm orezul în minim 7 ape, până apa în care îl spălăm devine curată.
- Punem orezul într-o oala cu capac, adaugăm apa peste el și îl lăsăm să stea cu capacul pus timp de 30 de minute.
- Fierbem orezul cu capacul pus timp de 9 minute pe treapta 7 (din 12) a ochiului mare de la aragaz, după care încă 4 minute pe treapta maximă (12) iar apoi oprim focul și lăsăm orezul să stea cu capacul pus timp de 15 minute.
- Adaugăm sarea și mierea în oțetul de orez și amestecăm până se dizolvă, după care adaugăm o bucățică de kombu în el de aproximativ 5×5 cm.
- Punem orezul pe o suprafață plană (tava de lemn sau plastic) și adaugăm tot oțetul de orez preparat anterior.
- Amestecăm orezul cu oțetul prin mișcări de taiere (orezul nu trebuie presat), după care îl aerisim cu un evantai, până ce ajunge la o temperatură similară cu cea a corpului uman.
- Acum orezul este gata, așa că trebuie să ne pregătim zona de rulat sushi. Pentru asta aveți nevoie de: un fund de lemn, o rolă de bambus pentru sushi (sushi-mat) și un bol cu apa curată la îndemână.
- Pregătim și ingredientele cu care vom umple rolurile de sushi, care rămân la alegerea voastră. Nouă ne place în mod special sushi cu avocado, castravete și somon, eventual și tofu sau surimi (însă nu recomandăm des deoarece nu este foarte sănătos). Mai avem nevoie de fâșiile de algă nori, pe care le putem folosi întregi sau tăiate în două (caz în care folosim o jumătate pentru o rola de sushi).
- Sunteți gata să rulam primul sushi? Așezați fâșia de nori peste rola de bambus și putem începe.
- Ne udam mâinile cu apa și luăm o mână de orez, cât încape în căușul palmei, pe care îl întindem pe întreaga porțiune inferioară a fâșiei de nori, cât mai bine distribuit (dacă folosiți o jumătate de nori întindeți orezul uniform pe întreaga suprafață a algei). Cu un deget ud, umezim capătul superior al fâșiei de nori, pentru a-i permite rolei să se lipească la capete, asemenea unui plic, atunci când facem rola de sushi.
- Așezam și ingredientele tăiate feliuțe peste orez și începem să rulăm primul sushi. Ideea este sa îl strângeți cât mai tare folosindu-vă de rola de bambus, astfel încât ingredientele să fie foarte bine strânse în interiorul rolei de sushi. Forma pe care dorim să o obținem nu este perfect cilindrică, ci mai degrabă pătrată, iar pentru asta ne folosim de sushi mat.
- Am strâns bine de tot rola de maki sushi și acum o punem deoparte până terminăm de rulat și restul.
- Urmează tăierea rolelor de sushi. Pentru asta aveți nevoie de un cuțit foarte ascuțit și un fund de lemn, desigur. Rola de sushi se taie simplu: primul pas este să o tăiem în două jumătăți egale, pe care le tăiem la rândul lor în 3 bucăți egale. Dintr-o rolă vom obține, astfel, 6 bucăți de sushi maki.
- Et voila! 🙂
- Pregătim un vas pentru pasta de wasabi, în care amestecăm cantități egale de pudră de wasabi cu apă (ex.1 linguriță wasabi + 1 linguriță apă). Wasabi este iute, dar este absolut indispensabil pentru sushi. Noi ne-am îndrăgostit de el, deci sigur o să vă placă senzația de usturime care urca pe nas pana în cap pe care o dă wasabi. Puteți face și un concurs care pune mai mult wasabi pe bucata de sushi, dar asta este opțional. Lăsând gluma deoparte, wasabi se poate folosi în două feluri: fie îl amestecați bine în sosul de soia, fie așezați câte puțin direct pe bucata de sushi, asta rămâne la alegerea voastră.
- Acum că pasta wasabi este gata, turnăm sosul de soia într-un bol mic și ne pregătim bețele de bambus. Nu ne rămâne decât să vă urăm poftă bună!
De reținut
- Orezul pentru sushi: Sushi nu se face cu orice orez. Pentru ca rețeta să iasă ca la mama din Japonia acasă aveți nevoie de orez de sushi sau orez lipicios (sticky rice), un tip de orez mai glutinos care face ca bucata de sushi să stea lipită la un loc și să nu se destrame.
- Peștele: Dacă vreți să faceți sushi cu somon (cel mai popular), aveți nevoie de somon proaspăt, nu somon din acela afumat pe care îl găsiți vidat. Știm că somonul este un peste scump, dar nu aveți nevoie de chiar atât de mult.
- Oțetul de orez: Pentru prepararea orezului de sushi este nevoie să turnați în el un amestec de oțet de orez cu zahăr sau miere, ca să iasă rețeta. În mod tradițional pentru acest oțet aveți nevoie și de kombu, dar dacă vreți să păstrați lucurile mai simple, este suficient un oțet de orez bun și zahăr/miere.
- Alte ingrediente pentru sushi: Cele mai populare ingrediente pentru sushi, în afară de pește crud sunt: avocado, castravete, surimi/crab, omletă japoneză (tamago), ridiche murată, cremă de brânză etc. Alga nori este bineînțeles, indispensabilă.
- Ustensile necesare: Pentru rețeta de sushi maki aveți nevoie de rola de bambus pentru rulat sushi (sushi mat), un bol cu apă la îndemână și un fund de lemn.
- Pentru servit sushi: Aveți nevoie de sosul de soia, pasta de wasabi și bineînțeles, o pereche de bețișoare.
16 comentarii
Unde gasesc acea spatula alba ( cea din foto ) pentru amestecat orezul de sushi ? Mulțumesc !
Bună ziua,
Eu am cumpărat-o de pe eBay, sunt cam 3 lei bucata cu tot cu transport:
https://www.ebay.com/itm/2Pcs-Household-Plastic-Non-stick-Rice-Spoon-Paddle-Scoop/312022937725?hash=item48a604307d:g:uEMAAOSw-xVaL0U0
O zi frumoasa in continuare!
Arata extrem de bine si instructiunile care ni le-ati dat sunt f. clare, am mai invatat mici trucuri citind, multumiri multe!!
Ne bucurăm mult că v-a fost de ajutor rețeta noastră, noi am scris-o ca pentru noi, în cazul în care uităm vreodată ceva să ne întoarcem pe site, și așa și facem. Cu mult drag! 🙂
Buna! Abia asteptsa incerc. Am o nedumerire, surimi il folosesc asa cum il cumpar, adica crud? Si somonul, daca nu as vrea crud, nu iese cu somon afumat?? Multumesc
Buna, Adelina!
Surimi se foloseste asa cum il gasiti in magazin, insa exista cel putin doua tipuri: cel congelat si cel in ulei. Ideal este sa-l folositi pe cel congelat (care se gaseste de obicei la raionul cu peste congelat), pe care il decongelezi inainte de folosire. Poti folosi si somon afumat daca nu iti place cel crud, insa ii va da un gust diferit, datorita faptului ca e afumat. Este mai bun cu somon crud, dar daca nu iti place il poti folosi si pe cel afumat. Noi gasim adesea la Auchan bucati de somon proaspat la tavita, portionate de ei. Daca vrei sa incerci vreodata si cu somon crud, ideal este sa nu fie somon care a fost congelat, ci somon proaspat, care nu a fost decongelat. Practic te poti juca cu ce pui in sushi. Castravetele, avocado, tofu, tonul, omleta japoneza (tamagoyaki) sau chiar crema de branza gen Philadelfia si salata verde se pot pune in sushi. Pana la urma urmei important este sa-ti placa! Sa ne spui cum ti-a iesit! 🙂
Multumesc! Astazi am in plan sa fac. Dar nu am gasit otet de orez. Pot inlocui cu ceva.?
Ne bucuram ca v-am putut ajuta! Cu mult drag! 🙂
Excelenta reteta, apreciez faptul ca ati fost foarte descriprivi la fiecare pas, lucru care multi nu il mai fac. O mica intrebare, cat de accesibile v-au fost ingredientele? Dupa cateva drumuri si timp pierdut, am renuntat si am comandat tot ce am avut nevoie de pe internet.
Buna, Daniela! Toate ingredientele din reteta se gasesc in supermarketurile mai mari, insa daca vrei sa folosesti exact cele mai bune ingrediente (gen orezul de sushi marca Nishiki), exista mai multe magazine online specializate in produse asiatice de unde poti comanda. Multumim pentru aprecieri! 🙂
Waw! Am crezut ca este super complicat sa gatesti sushi. Multumesc.
Salut, Mariana!
Nu este chiar asa de greu de facut sushi. Cel mai mult dureaza pana iti dai seama exact de cantitatea ingredientelor si cum anume sa-l rulezi ca sa nu se desfaca. Noi am facut de foarte multe ori sushi pana am ajuns la reteta de sushi pe care impartasit-o cu voi. Ne bucuram ca iti place! Sa ne spui cum ti-a iesit! 🙂
Cu ce poate fi inlocuit otetul din orez? Multumesc!
Bună ziua,
În cel mai sănătos mod poate fi înlocuit cu zeamă de lămâie dar nu vă recomandăm neaparat, oțetul de orez se găsește în ziua de azi în aproape toate supermaket-urile. Numai bine și spor la gătit! 🙂
I mi place ce am văzut,înghit în sec,dar din păcate la noi Intr un n oraș mic cînd caut așa c va își fac cruce,dar i mi fac pofta cînd merg la copii la Arad.Reteta e super,zik.multumesc mult
Va multumim din suflet. Majoritatea ingredientelor se pot comanda si online, ne referim la orezul de sushi, algele nori, otetul de orez si sosul de soia. Cu drag!