Acasă Nutritie Diferența dintre a mânca și a te hrăni

Diferența dintre a mânca și a te hrăni

de Andrei

cos cu fructeM-am gandit că ar fi util să discutăm puțin despre felul în care ne alimentăm astăzi și diferența dintre a mânca, sau a ne umple burțile și a ne hrăni.

De ce să discutăm despre un subiect atât de neinteresant (cum ar spune unii)?

Pentru că este ceva ce facem în fiecare zi, fiecare dintre noi și este un lucru esențial pe care trebuie să-l știm despre noi.

De ce?

Pentru că toți ne dorim să fim fericiți, iar prima cauză a fericirii este starea de sănătate bună și efectiv felul în care ne simțim în corpul pe care-l locuim.

Așadar, să discutăm puțin despre ce înseamnă a mânca. A mânca înseamnă să punem ceva în gură, fie că ne este foame, fie că nu și să ne umplem burțile cu diferite produse alimentare.

“Ce produse alimentare? Păi, mai contează? Sătui să fim!”

Cârnați cu salam, parizer cu crenvuști, păine albă cu lapte și apoi partea frumoasă: desertul. O ciocolată mică bonus, o prăjitură și apoi o gumă de mestecat pentru o respirație proaspătă și de durată, nu?

Ei bine, marea majoritate a alimentelor și a preparatelor cu care ne umplem burțile până la refuz sunt proaste calitativ și conțin mai multe chestii rele decât bune.

“Ce spui bre, salamul e rău?”

E rău de tot. Cel mai rău! Fie că mâncăm fasole cu ciolan, un șnițel imens sau fast food, tot ceea ce facem este să ne umplem de mâncare multă și proastă care nu ne dă energie ci ne ia din energie. Și asta pentru că, la fiecare masă alegem să mâncăm sau să ne hrănim.

De cele mai multe ori doar mâncăm…

„Adică?!”

Exact așa. Haideți să facem un simplu exercițiu de aducere aminte. Amintiți-vă cum v-ați simțit ultima dată când v-ați ridicat de la masa de prânz. Fiți sinceri cu dumneavoastră, nimeni nu vă aude gândurile!

Dacă v-ați simțit în stare să alergați 2 km și să continuați restul programului de lucru exact așa cum ar face-o Superman, atunci v-ați hrănit.

Dacă v-ați simțit ca o roabă plină de bolovani, să știți că ați mâncat fără să vă hrăniți un gram.

Din păcate am ajuns să confundăm gustul bun al mâncării cu binefacerile ei și să luăm gustul drept singurul parametru al unei mâncări hrănitoare și de calitate.

Mare greșeală!

Singura modalitate prin care ne putem da seama dacă ne-am și hrănit este să fim atenți la felul în care ne simțim în momentul imediat după masă. Ne simțim bine, puternici și agili? Am făcut alegerea corectă iar organismul nostru este fericit.

Ne simțim ca niște bolovani somnoroși? Ei bine, alegerea pe care ați făcut-o este în defavoarea dumneavoastră.

  • Cum se vede acestă diferență într-un termen de timp mai lung?

Păi, la fel cum există mâncare hrănitoare și mâncare doar gustoasă, la fel există oameni sănătoși și oameni bolnavi. 

Dacă alegem de fiecare dată să ne ghiftuim cu ceva doar foarte gustos, în realitate ceea ce facem este să privăm organismul de vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a funcționa propriu-zis.

Imaginați-vă organismul dumneavoastră ca pe o armată foarte bine instruită și organizată, în care fiecare celulă joacă un anume rol pentru buna funcționare a întregului. Pentru ca să susținem această armată care luptă împotriva oricăror virusuri și bacterii care ne amenință starea de bine, avem nevoie să-i dăm ceea ce are nevoie.

Muniția sunt vitaminele din fructele, semințele, cerealele și legumele pe care le mâncăm iar tehnologia este actualizată de mineralele de care avem nevoie.

  • Cum să ne hrănim cu adevărat?

1. Din experiența mea de până acum, cel mai simplu mod de a verifica dacă ne-am hrănit cu adevărat este să vedem cum ne face mâncarea să ne simțim. Suntem energici, plini de viață și veseli? Atunci i-am dat organismului hrana necesară.

2. Un alt lucru important este să evităm mâncărurile prea depărtate de starea lor naturală. Oricât de delicioase arată și oricât de bune sunt la gust, prin preparare termică tot ceea ce este bun în alimente este distrus.

Nicio armată nu are nevoie de armament nefuncțional, nu?

3. Al treilea sfat este să vă faceți o obișnuință din a fi atenți la ce mâncați, adică să fiți mai pretențioși și mai rafinați atunci când cumpărați sau preparați ceva.

Eu am o vorbă pe care o tot repet: “Decât să dau bani pe medici și medicamente, mai bine îi dau pe mâncare.”

Am să închei cu o vorbă de aur, spusă de un mare medic al antichității, al cărui jurământ îl rostesc și azi viitorii medici.

„Mâncarea să vă fie medicament!”

Numai bine![kkstarratings]

0 Shares
0 comentariu

Scrie un comentariu

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More