Acasă Unde mancam in oras?Prin țară Păstrăvăria Alex, un popas de tradiție și legendă din Maramureș

Păstrăvăria Alex, un popas de tradiție și legendă din Maramureș

de Andreea

Situat în localitatea Mara din Maramureșul istoric, sau Maramureșul de peste deal, cum îi mai spun localnicii, Păstrăvăria Alex este un popas la care musai să oprești dacă ești prin trecere. Motivele sunt nenumărate. Unu la mână, priveliștea și peisajele de la poalele Gutinului care îți îmbată inima și îți taie răsuflarea.

Doi la mână, aici se mănâncă un păstrăv de-ți bați pruncii, iar numărul trei locația de un farmec aparte, restaurantul făcut din lemn sculptat manual, cu mare meșteșug.

Dar probabil cel mai important motiv să oprești aici sunt preparate autentice maramureșene, adică mâncare cu gust și plină de autenticitate. Așa ca la buna acasă. Mai mult, porțiile mari și oamenii care te servesc cu amabilitate și bună dispoziție vin ca bonus. Vorbim despre ospitalitatea specific maramureșeană.

pastravaria alex maramures

Păstrăvăria Alex se află în localitatea Mara, la 21 km de orașul Baia Mare și la 11 km de Cavnic. Locația este superbă! Restaurantul este situat pe malul unor lacuri care abundă de păstrăv proaspăt. Că am adus vorba de păstrăv, aici îl puteți mânca după rețeta autentică din bătrâni. Adică fie dat prin mălai și prăjit ori la grătar, după cum vă poftește inima. Totul este făcut în casă inclusiv mălaiul pentru pește care este făcut la o moară de apă. Iar pâinea servită aici, de care nu te poți sătura, este făcută pe vatră după o rețetă străveche cu ouă.

Să nu mai vorbim de servire. Aici oamenii au rămas așa cum i-a dat Dumnezeu: primitori, cu veselie și cu multă omenie. De aceea Păstrăvăria Alex abundă de turiști sau drumeți care vor să guste puțin din Maramureșul de altă dată. Dacă sunteți în trecere sau doriți să gustați bucate autentice maramureșene, Păstrăvăria Alex trebuie să fie pe lista de obiective. Odată ajunși aici, veți înțelege și de ce.

pastravarie maramures alex

Informații Păstrăvăria Alex, Mara

Specific: Românesc, Maramureșean

Preţuri: € € – € € €

LOCAŢIE

Judeţ: Maramureș

Oraş: Sat Mara, Comuna Desești, DN 18

CONTACT

Orar: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00

Telefon: 0262 372 686

Website:

Părerea noastră despre Păstrăvăria Alex, Mara

Am poposit la Păstrăvăria Alex undeva după revelion, anul trecut. Lumea era încă amorțită de vremea rece și neprimitoare de afară, așa că am găsit restaurantul aproape gol, fără țepenie de om. Numai bine am reușit să facem mai multe poze, atât din exterior, cât și din interiorul restaurantului. Trebuie să recunoaștem, prima dată când vezi locația, în măreția ei și cu detaliile de lemnărie a construcției, rămâi absolut impresionat. Parcă te întorci în timp, în vremea străbunilor, în care timpul stă pe loc. Iată câteva imagini din exterior:

alex pastravarie in maramures

restaurant alex pastravarie

pensiune restaurant alex maramures

pastravaria alex exterior

restaurant morosenesc pastravaria alex mara

Ospătărițele neaoșe îmbrăcate în port popular autentic, „tomnite” cu năframă cu pene (batic cu flori), zadie și opincuțe în picioare fac deliciul locului. Dincolo de port vezi însă oamenii de altă dată aici, pe care lumea modernă nu i-a schimbat prea mult.

Am vorbit despre locație și despre oamenii care fac treaba să meargă la Păstrăvăria Alex, însă e vremea să vă spunem și despre mâncare.

Mâncarea la Păstrăvăria Alex, părerea noastră

În primul rând dacă mergeți la Păstrăvăria Alex în Mara, e musai să fiți flămânzi rău de tot. Ori dacă nu, să luați un fel la două persoane. Asta pentru că porțiile nu sunt pentru oameni slabi de înger sau cucoane la dietă, tre să știți din capul locului. Am mâncat aici o mămăligă pe straturi cum îi zice local, adică mămăligă din aia mai „integrală”, mai nerafinată așa, cu cașcaval de țară și niște jumeri de-ți bați pruncii. Porția a fost așa de mare că nu am putut mânca nici jumate și cu părere de rău a trebuit să las bunătate de mămăligă în farfurie.

Cașul pane cu cartofi cipsuri și cu caș răzălit deasupra a fost absolut demențial, însă din nou, porții de haiduci, de îmblânzitori de urși sau de crai de curte veche. Nu știu cine ar putea, sincer, să mănânce o porție întreagă la Păstrăvăria Alex din Mara. Și că tot veni vorba de păstrăvărie, să nu uităm de păstrăv.

Nu are rost să vă spunem cât e de bun, pentru că mai bine veniți și vă convigeți singuri. Fie că alegeți păstrăvul prăjit în mălai, fie că vreți la grătar, așa mai healthy, amândouă variantele sunt delicioase. Păcat că nu se poate simți gustul și mirosul prin poză, sincer.

mamaliga pastravaria alex mara

pastravarie buna maramures

cas pane la pastravaria alex mara

alx mara review pastravarie

Singurul loc de îmbunătățire, din punctul nostru de vedere, este la partea de servire. Cu toată amabilitatea lor maramureșeană, ospătărițele uneori dau impresia că sunt sătule de lume și tare greu se mobilizează să te servească. Cu părere de rău o spunem. Însă, adevărul este că locul este doldora de oameni, îndeosebi pe timp de vară și tare mi-e că nu fac față, nici servirea și nici bucătăria.

În rest, jos pălăria pentru loc, pentru bucate, pentru oamenii care și-au pus toată priceperea și pasiunea să facă din Păstrăvăria Alex un loc de poveste și un simbol al gustului și omeniei maramureșene. Recomandăm cu drag!

Care este părerea voastră despre Păstrăvăria Alex din Mara?

Ați avut ocazia să trageți la Păstrăvăria Alex din Mara? Dacă da, ce ați mâncat bun aici? Ce v-a plăcut, ce nu? Vrem să știm părerile voastre sincere despre experiența voastră de la Păstrăvăria Alex. Pe data viitoare![kkstarratings]

0 Shares
1 comentariu

Scrie un comentariu

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Citește mai multe:
Locul unde se mananca burger in Cluj-Napoca | Review Burger Box

Închide