Bun venit din nou în BucătăriaNoastră! Astăzi vă poftim la o rețetă simplă dar absolut delicioasă de cartofi gratinați la cuptor cu 5 tipuri de brânză. Cum ar spune italianul cartofi cinque formaggi. Rețeta de cartofi gratinați este însă, una original franțuzească, așa că este mai bine să le spunem pe nume: Cartofi Dauphinoise.

Noi le spunem cartofi gratinați la cuptor cu brânză și smântână, o rețetă simplă și la îndemână pentru toată lumea. Parole! Mai ales atunci când aveți mai multe resturi de brânzeturi în frigider și niște cartofi pe undeva prin cămară.
De ce spunem rețetă simplă de cartofi gratinați?
În primul rând pentru că, spre deosebire de alte rețete, rețeta noastră de cartofi la cuptor nu necesită fierberea în prealabil a cartofilor, curățați sau în coajă. Lucru care știm cât necesită mai mult timp. Dar înainte de a începe prepararea, trebuie să țineți cont de următoarele sfaturi.
Sfaturi pentru rețeta simplă de cartofi gratinați
- Alegerea brânzeturilor
Pentru cartofii gratinați din rețeta de mai jos, noi am folosit 5 tipuri de brânză, după cum spuneam, însă dumneavoastră puteți folosi ce brânzeturi vă plac. Și câte doriți. Care este ideea: pentru cartofii gratinați trebuie să folosiți brânzeturi grase, care se topesc ușor și dau o aromă foarte bună rețetei. Cașul de vacă, feta sau brânza telemea, n-au nicio șansă.

Ce brânzeturi recomandăm pentru cartofii gratinați?
Cașcaval Delaco, camembert, brie, gorgonzola (pentru cei puternici), cheddar (pentru personalitate) și parmezan. Dacă vreți să-i românizați puțin pe acești cartofi, puteți folosi brânză de burduf. Noi nu am făcut niciodată cartofi gratinați cu brânză de bruduf, deci nu știm cum sunt, dar asta este o idee.
- Tipul de smântână

Ei bine, pentru ca să vă iasă rețeta noastră de cartofi gratinați la cuptor, aveți nevoie de smântână dulce neapărat. Smântâna acră, chiar dacă alegeți cu mai multă grăsime, schimbă gustul cartofilor și face ca brânzeturile să nu se lege/amestece.
O smântână dulce cu 15% sau 23% grăsime este perfectă pentru rețeta aceasta simplă de cartofi gratinați. Acum că am lămurit lucrurile, haideți să începem bucătăreala! Sunteți gata?
??
Rețetă cartofi gratinați cu brânză și smântână
Ingrediente
- 700 grame Cartofi curățați de coajă
- 250 grame Brânzeturi mix Brie President, Cheddar, Cașcaval Sofia Delaco, Gorgonzola, Parmezan
- 200 ml Smântână de gătit LaDorna 15% grăsime
- 30 grame Unt President
- Sare
- Piper
- Pesmet opțional
Instrucțiuni
- Primul lucru, pornim cuptorul și îl setăm la temperatură maximă, după care curățăm cartofii.
- Tăiem brânzeturile în felii nu foarte groase, după cum vedeți în imagine.
- Ungem bine tava/tăvile pentru cartofii gratinați cu unt și le punem deoparte.
- Tăiem cartofii felii cât mai subțiri, undeva la 2-3 mm. Un pic mai groase decât am tăia pentru cipsuri.
- Începem să așezăm primul strat de cartofi în tavă. Nu uitați ca după fiecare rând de cartofi să presărați sare (și piper dacă vă place mai picant). Aveți însă grijă să nu puneți prea multă sare deoarece și brânzeturile au sare în ele. Cantitatea de sare trebuie adaptată după tipurile de brânzeturi pe care le folosiți. Noi am pus puțină sare pe fiecare strat de cartofi și a ieșit perfect!
- Așezăm primul strat de brânzeturi peste cartofi, după cum vă place.
- Straturile de cartofi și brânzeturi sunt așezate și deja arată bine.
- Turnăm smântâna dulce peste straturi.
- Ultimul strat va fi de parmezan răzuit. Opțional, puteți presăra și pesmet pentru mai multă savoare. Cartofii sunt gata de gratinat!
- Acum că am terminat de așezat straturile de cartofi și de brânze, suntem gata să băgăm vasele la cuptor. Cartofii se dau la cuptor 30 de minute la foc mic/minim, deoarece trebuie să se pătrundă bine. Ultimele 10 minute dăm focul între nivelul mediu și maxim pentru a rumenii bine cartofii cu brânză la cuptor.
- Et voila! Rețeta noastră de cartofi gratinați la cuptor este gata. O rețetă simplă, la îndemână atunci când aveți la îndemână ceva brânzeturi și cartofi. Poftă bună!