Acasă Fel principal Cartofi gratinați la cuptor | Rețetă simplă

Cartofi gratinați la cuptor | Rețetă simplă

de Andreea

Bun venit din nou în BucătăriaNoastră! Astăzi vă poftim la o rețetă simplă dar absolut delicioasă de cartofi gratinați la cuptor cu 5 tipuri de brânză. Cum ar spune italianul cartofi cinque formaggi. Rețeta de cartofi gratinați este însă, una original franțuzească, așa că este mai bine să le spunem pe nume: Cartofi Dauphinoise.

Cartofi gratinați la cuptor reteta originala

Noi le spunem cartofi gratinați la cuptor cu brânză și smântână, o rețetă simplă și la îndemână pentru toată lumea. Parole! Mai ales atunci când aveți mai multe resturi de brânzeturi în frigider și niște cartofi pe undeva prin cămară.

De ce spunem rețetă simplă de cartofi gratinați?

În primul rând pentru că, spre deosebire de alte rețete, rețeta noastră de cartofi la cuptor nu necesită fierberea în prealabil a cartofilor, curățați sau în coajă. Lucru care știm cât necesită mai mult timp. Dar înainte de a începe prepararea, trebuie să țineți cont de următoarele sfaturi.

Sfaturi pentru rețeta simplă de cartofi gratinați

  • Alegerea brânzeturilor

Pentru cartofii gratinați din rețeta de mai jos, noi am folosit 5 tipuri de brânză, după cum spuneam, însă dumneavoastră puteți folosi ce brânzeturi vă plac. Și câte doriți. Care este ideea: pentru cartofii gratinați trebuie să folosiți brânzeturi grase, care se topesc ușor și dau o aromă foarte bună rețetei. Cașul de vacă, feta sau brânza telemea, n-au nicio șansă.

cartofi gratinati cu branza

Ce brânzeturi recomandăm pentru cartofii gratinați?

Cașcaval Delaco, camembert, brie, gorgonzola (pentru cei puternici), cheddar (pentru personalitate) și parmezan. Dacă vreți să-i românizați puțin pe acești cartofi, puteți folosi brânză de burduf. Noi nu am făcut niciodată cartofi gratinați cu brânză de bruduf, deci nu știm cum sunt, dar asta este o idee.

  • Tipul de smântână
cartofi gratinati la cuptor reteta

Ei bine, pentru ca să vă iasă rețeta noastră de cartofi gratinați la cuptor, aveți nevoie de smântână dulce neapărat. Smântâna acră, chiar dacă alegeți cu mai multă grăsime, schimbă gustul cartofilor și face ca brânzeturile să nu se lege/amestece.

O smântână dulce cu 15% sau 23% grăsime este perfectă pentru rețeta aceasta simplă de cartofi gratinați. Acum că am lămurit lucrurile, haideți să începem bucătăreala! Sunteți gata?

??

Cartofi gratinați la cuptor reteta originala
Imprimă Adaugă în Pinterest
5 from 2 votes

Rețetă cartofi gratinați cu brânză și smântână

Descoperă cea mai savuroasă rețetă de cartofi gratinați la cuptor!
Categorie: Fel principal
Specific: Francez
Timp de preparare:  20 minutes
Timp de gătire:  40 minutes
Timp total: 1 hour
Alegeți nr. de porții:  2

Ingrediente

  • 700 grame Cartofi curățați de coajă
  • 250 grame Brânzeturi mix Brie President, Cheddar, Cașcaval Sofia Delaco, Gorgonzola, Parmezan
  • 200 ml Smântână de gătit LaDorna 15% grăsime
  • 30 grame Unt President
  • Sare
  • Piper
  • Pesmet opțional

Instrucțiuni

  • Primul lucru, pornim cuptorul și îl setăm la temperatură maximă, după care curățăm cartofii.
    cartofi gratinati reteta
  • Tăiem brânzeturile în felii nu foarte groase, după cum vedeți în imagine.
    cartofi gratinati cu branza
  • Ungem bine tava/tăvile pentru cartofii gratinați cu unt și le punem deoparte.
    Cartofi gratinați la cuptor reteta originala
  • Tăiem cartofii felii cât mai subțiri, undeva la 2-3 mm. Un pic mai groase decât am tăia pentru cipsuri.
    cartofi dauphinoise reteta
  • Începem să așezăm primul strat de cartofi în tavă. Nu uitați ca după fiecare rând de cartofi să presărați sare (și piper dacă vă place mai picant). Aveți însă grijă să nu puneți prea multă sare deoarece și brânzeturile au sare în ele. Cantitatea de sare trebuie adaptată după tipurile de brânzeturi pe care le folosiți. Noi am pus puțină sare pe fiecare strat de cartofi și a ieșit perfect!
    asezare cartofi pentru gratinare
  • Așezăm primul strat de brânzeturi peste cartofi, după cum vă place.
    cartofi gratinati cu branza si smantana
  • Straturile de cartofi și brânzeturi sunt așezate și deja arată bine.
    Cartofi gratinați la cuptor reteta originala
  • Turnăm smântâna dulce peste straturi.
    cartofi gratinati la cuptor reteta
  • Ultimul strat va fi de parmezan răzuit. Opțional, puteți presăra și pesmet pentru mai multă savoare. Cartofii sunt gata de gratinat!
    cartofi la cuptor cu branza si smantana
  • Acum că am terminat de așezat straturile de cartofi și de brânze, suntem gata să băgăm vasele la cuptor. Cartofii se dau la cuptor 30 de minute la foc mic/minim, deoarece trebuie să se pătrundă bine. Ultimele 10 minute dăm focul între nivelul mediu și maxim pentru a rumenii bine cartofii cu brânză la cuptor.
    Cartofi gratinați la cuptor reteta originala
  • Et voila! Rețeta noastră de cartofi gratinați la cuptor este gata. O rețetă simplă, la îndemână atunci când aveți la îndemână ceva brânzeturi și cartofi. Poftă bună!
    Cartofi gratinați la cuptor reteta originala

Dacă v-a plăcut rețeta de cartofi gratinați, încercați și:

? Cartofi franțuzești – Rețetă originală

412 Shares
0 comentariu

Scrie un comentariu

Vă place rețeta?




* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More