
Săptămâna trecută am primit o pungă de hribi de la o mătușă dragă, culeși de unchiul din pădure, așa că am zis că e musai să facem un pate de hribi, cu textura unui pate de porc sau de pui, însă 100% sănătos, de post și absolut delicios. Rețeta asta de pate de hribi este invenția noastră gustoasă pe care am vrut neapărat să o împărtășim cu voi ca să vă bucurați și voi de ea.
De ce pate de hribi?
Hribii sunt printre cele mai aromate și gustoase ciuperci de pădure. În plus, ele au o cantitate considerabilă de proteină și anume 25g per 100g, cu doar 5g mai puțin decât carnea de curcan și cu 1 g mai MULT decât carnea de pui, vită și somon. Ați auzit bine, iar proteina din ciupercile de pădure este intermediară între cea animală și vegetală.

Ciupercile de pădure și hribii în special au și foarte multe vitamine și minerale, printre care merită să menționăm Vitamina D, fier, cupru, antioxidanți (lupaglin) și au proprietăți anti-cancerigene. Practic rețeta de pate de hribi aici de față nu este doar o rețetă de post, este o rețetă vindecătoare.

Nu în ultimul rând, pateul de hribi este mult mai ușor și rapid de făcut decât un pate de porc sau de pui și este un aperitiv cu care veți impresiona.
Acum că v-am trezit interesul pentru această rețetă de pare de hribi de post, vă învităm să o încercați și voi! Să trecem la treabă!
??
Pate de hribi de post
Ingrediente
- 500 g Hribi congelați (găsiți aici)
- 50 g Nucă
- 1 buc Ceapă mare (200 g curățată)
- 1 lingură Ulei de cocos dezodorizat (găsiți aici)
- 6 căței Usturoi
- 1 lgt Sare neiodată (găsiți aici)
- 1/2 lgt Piper măcinat
- 1 lgt Cimbru uscat
- 1 lg Zeamă de lămâie
- 50 ml Apă
Instrucțiuni
- Rumenim sâmburii de nucă la foc moderat timp de 5 minute, amestecând pentru a nu se arde.

- Între timp punem uleiul într-o tigaie antiaderentă și călim la foc potrivit ceapa tocată mărunt.

- După ce nuca s-a rumenit puțin și a început să miroasă frumos, o râșnim sau o pisăm într-un mojar până s-a mărunțit bine.

- După ce s-a călit puțin ceapa, adăugăm hribii, pe care i-am scos din congelator cu o oră-două înainte și toate celelalte condimente: cimbrul, sarea, piperul și cățeii de usturoi pisați.

- Continuăm să călim hribii până când încep să prindă culoare, iar apa din ei s-a evaporat complet, după cum arată în imagine.

- Punem hribii, apa și zeama de lămâie în robot și mărunțim preț de câteva secunde, apoi adăugăm și nuca mărunțită și mai tocăm până când obținem un pate fin.

- Pateul de hribi este gata de servit! Vă garantăm că este un aperitiv absolut delicios și foarte sănătos cu textura clasică de pate dar cu o aromă puternică de hribi de pădure.


