Acasă Aluaturi Reteta simpla Paratha – Lipie indiana cu unt

Reteta simpla Paratha – Lipie indiana cu unt

de Andreea

Paratha este una dintre cele mai delicioase lipii din bucataria indiana. Motivul este unul simplu si gustos: untul clarifiat (sau untul ghee). Sa spunem ca este varianta indiana a aluatului de croissant frantuzesc sau a a celui de prajitura cu osanza romaneasca. Insa pentru Paratha nu vom folosi nici unt, nici ulei sau grasime de porc, ci un alt ingredient cheie: unul clarifiat.

Paine indiana Paratha

Ce este untul clarifiat?

Aceast tip de lipie fara drojdie este deosebita prin faptul ca iese ca un foietaj. In plus, ii da lipiei o aroma subtila de branza si acea grasime delicioasa. Untul clarifiat, cunoscut si ca unt ghee este probabil singurul unt folosit in preparatele indiene. Este un unt incalzit la foc mic pana cand efectiv devine aproape complet translucid. Noi l-am gasit la DM si am zis ca e musai sa facem paratha cu el.

Unt Ghee pentru reteta de Paratha - L-am gasit la DM.

Diferenta dintre lipia Paratha si Naan

Painea naan sau lipia naan este probabil cea mai populara lipie indiana. Absolut dementiala. Spre deosebire de naan, unde nu se foloseste unt clarifiat, paratha este o lipie foietata, cu un plus de aroma. Amandoua sunt extraordinar de bune, iar daca aveti ocazia sa le incercati la un restaurant indian, musai sa o faceti. Insa daca nu aveti un restaurant indian in apropiere, noi va propunem sa le faceti acasa. Haideti sa incepem cu reteta simpla de paratha de mai jos. Pe cuvant ca e buna rau! 🙂

?

Reteta paratha - reteta lipie indiana
Imprimă Adaugă în Pinterest
5 from 1 vote

Reteta Paratha – Lipie Indiana cu unt clarifiat

Incercati si voi o reteta simpla si rapida de lipie indiana cu unt. Un deliciu!
Categorie: Aluaturi, Aperitiv
Specific: Indiana
Keyword reteta lipie, lipie reteta usoara, lipie indiana reteta, reteta paratha, paratha reteta, lipie indiana cu unt, lipie indiana fara drojdie, reteta usoara lipie, reteta rapida lipie
Timp de preparare:  30 minutes
Timp de gătire:  10 minutes
45 minutes

Ingrediente

  • 380 g Faina alba 000
  • 2 lingurite Sare de mare
  • 1 Ou
  • 250 ml Apa
  • Unt clarifiat (unt ghee) gasiti aici

Instrucțiuni

  • Framantam faina cu sarea, oul si apa.
    Reteta rapida lipie
  • Continuam sa framantam, pana cand obtinem un aluat relativ moale, dar ferm. Il acoperim cu o folie de plastic si il lasam sa stea 30 de minute.
  • Impartim aluatul in 6 parti egale, pentru 8 paratha. Daca vi se par prea mari, il puteti imparti si in 7 sau 8.
  • Intindem rand pe rand bilele de aluat si le ungem cu 1 lingurita de unt clarifiat. Presaram putina faina deasupra iar apoi facem o taietura din mijloc spre marginea aluatului, dupa cum vedeti in imagine.
    Cum se face Paratha
  • Rulam aluatul in asa fel incat sa obtinem un con. Asezam conul cu varful in sus pe masa, si il presam astfel incat sa obtinem o biluta aplatizata de aluat. Le acoperim si le lasam sa stea 15 minute.
    Reteta simpla Paratha
  • Intindem lipiile destul de subtire.
    Lipie indiana reteta
  • Prajim fiecare lipie in putin unt clarifiat, la foc mediu, pe ambele parti, pana se rumenesc frumos.
    Paratha reteta
  • Paratha sunt gata. Acoperiti-le cu un capac, pentru a se pastra calde si moi.
    Paine indiana Paratha
  • Aici vedeti cum arata lipia Paratha cand rupem o bucata din ea. Foietata, moale si delicioasa!
    Paratha reteta simpla

Salvează în Pinterest ❤️

Reteta Paratha - Reteta paine indiana cu unt

Daca va place bucataria indiana, incercati si:

? Curry cu legume si lapte de cocos (reteta de post)

42 Shares
0 comentariu

Scrie un comentariu

Vă place rețeta?




* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More