Paratha este una dintre cele mai delicioase lipii din bucataria indiana. Motivul este unul simplu si gustos: untul clarifiat (sau untul ghee). Sa spunem ca este varianta indiana a aluatului de croissant frantuzesc sau a a celui de prajitura cu osanza romaneasca. Insa pentru Paratha nu vom folosi nici unt, nici ulei sau grasime de porc, ci un alt ingredient cheie: unul clarifiat.

Ce este untul clarifiat?
Aceast tip de lipie fara drojdie este deosebita prin faptul ca iese ca un foietaj. In plus, ii da lipiei o aroma subtila de branza si acea grasime delicioasa. Untul clarifiat, cunoscut si ca unt ghee este probabil singurul unt folosit in preparatele indiene. Este un unt incalzit la foc mic pana cand efectiv devine aproape complet translucid. Noi l-am gasit la DM si am zis ca e musai sa facem paratha cu el.

Diferenta dintre lipia Paratha si Naan
Painea naan sau lipia naan este probabil cea mai populara lipie indiana. Absolut dementiala. Spre deosebire de naan, unde nu se foloseste unt clarifiat, paratha este o lipie foietata, cu un plus de aroma. Amandoua sunt extraordinar de bune, iar daca aveti ocazia sa le incercati la un restaurant indian, musai sa o faceti. Insa daca nu aveti un restaurant indian in apropiere, noi va propunem sa le faceti acasa. Haideti sa incepem cu reteta simpla de paratha de mai jos. Pe cuvant ca e buna rau! 🙂
?
Reteta Paratha – Lipie Indiana cu unt clarifiat
Ingrediente
- 380 g Faina alba 000
- 2 lingurite Sare de mare
- 1 Ou
- 250 ml Apa
- Unt clarifiat (unt ghee) gasiti aici
Instrucțiuni
- Framantam faina cu sarea, oul si apa.

- Continuam sa framantam, pana cand obtinem un aluat relativ moale, dar ferm. Il acoperim cu o folie de plastic si il lasam sa stea 30 de minute.

- Impartim aluatul in 6 parti egale, pentru 8 paratha. Daca vi se par prea mari, il puteti imparti si in 7 sau 8.

- Intindem rand pe rand bilele de aluat si le ungem cu 1 lingurita de unt clarifiat. Presaram putina faina deasupra iar apoi facem o taietura din mijloc spre marginea aluatului, dupa cum vedeti in imagine.

- Rulam aluatul in asa fel incat sa obtinem un con. Asezam conul cu varful in sus pe masa, si il presam astfel incat sa obtinem o biluta aplatizata de aluat. Le acoperim si le lasam sa stea 15 minute.

- Intindem lipiile destul de subtire.

- Prajim fiecare lipie in putin unt clarifiat, la foc mediu, pe ambele parti, pana se rumenesc frumos.

- Paratha sunt gata. Acoperiti-le cu un capac, pentru a se pastra calde si moi.

- Aici vedeti cum arata lipia Paratha cand rupem o bucata din ea. Foietata, moale si delicioasa!

Salvează în Pinterest ❤️

