Căutați o rețetă bună de vinete gratinate la cuptor? Ați găsit-o mai jos.
Vă spunem pe cuvânt că nu am mai făcut de mult o mâncare nouă care să ne placă așa de mult. Vorbim despre rețeta vegană de Parmigiana de vinete, sau altfel spus vinete gratinate la cutor cu sos de roșii și “brânzâ”. Am pus ghilimelele de rigoare, deoarece varianta noastră de vinete gratinate la cuptor este una vegană, adică o rețetă de post, care garantăm că o să vă placă la nebunie.
De ce să faceți rețeta noastră vegană de vinete gratinate la cuptor?
Cele mai importante motive pentru care merită să încercați rețeta vegană de vinete gratinate sunt următoarele:
- Această versiune de vinete gratinate la cuptor cu sos de roșii este mult mai sănătoasă însă cel puțin la fel de gustoasă, dacă nu mai savuroasă, fiind cu ingrediente exclusiv de origine vegetală.
- Rețeta vegană de vinete gratinate este ideală celor ce nu pot digera prea bine lactatele sau au intoleranță la lactoză.
- Este de asemenea o rețetă fără gluten (dacă omitem pesmetul pe care nu e neapărat să-l punem deasupra), ideală celor ce suferă de boala celiacă sau au intoleranță la gluten.
- Nu conține ouă și absolut nimic de origine animală, este 100% de post.
- Apoi, uleiul pe care îl folosim în aceastră rețetă de vinete gratinate nu este ales întâmplător. Noi folosim uleiul de cocos dezodorizat (fără gust și miros de cocos) de la Dried Fruits pentru că este singurul ulei care nu este greu pentru digestie. Dacă aveți probleme cu fierea, vă recomandăm să-l folosiți în loc de uleiul de floarea soarelui sau cel de măsline.
Ce să vă mai zicem despre rețeta vegană de vinete gratinate la cuptor?
Un singur lucru: este mortal de bună. Nu o să vă dați niciodată seama că nu are brânză sau ouă în ea. Vinetele pane sunt mult mai delicioase decât cele făcute pe grătar (care se folosesc în mod tradițional în rețeta de vinete gratinate la cuptor).
În plus, este o mâncare foarte lejeră, chiar dacă are ulei. Uleiul de cocos se digeră mult mai ușor decât celelalte, nu veți simți senzația de greutate sau oboseală după ce veți mânca aceste vinete parmigiana după rețeta noastră.
Acum cât mai sunt vinete în sezon, musai să vă bucurați de ele și să încercați rețeta vegană de Parmigiana de vinete, vinete gratinate la cutor cu sos de roșii, fără lactate, fără gluten, fără ouă. O să iubiți rețeta asta, vă primtem. Să nu mai zăbovim și să trecem la treabă! Mai jos este rețeta de vinete gratinate de post, una dintre cele mai bune rețete din bucătăria noastră.
Vinete Parmigiana reteta vegana (de post)
Ingrediente
Pentru sosul de rosii
- 1 lingură Ulei de cocos dezodorizat (găsiți aici)
- 1 Ceapă medie
- 400 g Roșii cuburi (o conservă)
- Sare
- Piper
Pentru vinete pane
- 3 Vinete medii/mici
- 150 g Făină de năut (găsiți aici)
- 1 lingură Drojdie inactivă (găsiți aici)
- 1 linguriță Usturoi pudră
- 1 linguriță Ceapă pudră
- 1/4 linguriță Sare neagră (găsiți aici)
- Turmeric (un vârf de cuțit)
- 250 ml Apă
- Ulei de cocos dezodorizat (pentru prăjit)
Pentru sosul vegan "de brânză" (bechamel)
Opțional
- 3-4 felii Cașcaval vegetal (noi l-am folosit pe cel pe bază de ulei de cocos de la Viotros – îl găsiți în Auchan)
- Pesmet
Instrucțiuni
- Prima dată tăiem ceapa mărunt și o călim ușor în uleiul de cocos.
- Apoi adăugăm conserva de roșii cuburi, sarea și piperul și lăsăm să fiarbă vreo 10 minute la foc mediu spre mic, ca să scadă puțin sucul de roșii și să primească consistență. Oprim focul și lăsăm sosul de roșii deoparte.
- Feliem vinetele (cam 1/2 cm grosime), le așezăm pe o farfurie și le sărăm. Puteți să pregătiți vinetele și de cu seara și să le lăsați la frigider. Alegeți varianta mai convenabilă.
- Pregatim paneul vegan pentru vinete, amestecand cu un tel mic toate ingredientele în afară de apă, într-o farfurie adâncă sau un bol.
- Apoi adăgăm și apa și amesecăm până când aluatul pentru pane este complet omogen.
- Dăm vinetele prin pane pe ambele părți și începem să le prăjim până prin o culoare aurie spre brun.
- Continuăm până am terminat de prăjit toate feliile de vânătă.
- Între timp pregătim și sosul de "brânză". Pentru asta, punem smântâna vegetală la foc mic într-o olucă. Adăugăm drojdia inactivă și amidonul și amestecăm cu un tel, până când obținem consistența unui sos. Dacă vreți să faceți și voi smântână de caju acasă, puneți 50 de g de caju crud în 400 ml de apă de seara până dimineața. Următoarea zi blendați bine și smântâna de caju este gata.
- Pornim cuptorul și începem să așezăm straturile în tavă. Primul strat va fi de sos de roșii.
- Al doilea strat va fi de vinete pane.
- Iar al treilea strat este cel de sos de "brânză". În total vom avea trei straturi în tavă. Dacă vreți și mai multă aromă, așezați și un strat de felii de brânză vegană. Iar pentru mai mult crocant, presărați pesmet deasupra. Însă dacă vreți să faceți o rețetă fără gluten, omiteți acest pas.
- Coaceți vinetele parmigiana la foc mare timp de 30 de minute, doar ca să se rumenească puțin deasupra.
- Vinetele parmigiana vegane sunt gata. Va dorim poftă bună, cu sănătate!