Vreți să învățați cum se face un cozonac ardelenesc cu nucă, mac și cacao? Citiți în continuare. ??
Cu siguranță nelipsit de pe masa de sărbători a românilor, cozonacul de casă este și a rămas unul dintre cele mai gustoase aluaturi tradiționale românești. Însă, câte case atâtea obiceiuri, și mai ales, atâtea rețete de cozonac. Așa că, azi vă prezentăm rețeta de cozonac ardelenesc de casă, așa cum se făcea ea din neam în neam la noi în Bihor.
Adică rețeta mamei de cozonac, pe care o face de când eram copii mici, an de an, la Crăciun.
Aș fi ipocrită să spun că am făcut-o eu, rețeta de față este a mamei mele, căreia îi mulțumesc pentru dragostea pe care o pune în facerea cozonacului, dar și a altor bucate pe care le face atât de bune!
Ei bine, de sărbători am asistat și eu la facerea cozonacului, mai mult cu pozele, ce-i drept. Însă am fost de față și astăzi mă bucur să vă dau și vouă rețeta mamei de cozonac ardelenesc cu nucă, mac și cacao.
Bineînțeles, mama face un cozonac absolut demențial, așa că, cu acordul ei, am zis că trebuie să punem rețeta pe site, ca să se bucure și alții de un cozonac crescut, pufos și absolut gustos.
Rețetă sănătoasă de cozonac – fără zahăr
De data aceasta în loc de zahăr am folosit Green Sugar, un înlocuitor natural din ștevie, cu 0 calorii și indice glicemic, cu putere de îndulcire de 1 la 1. Altfel spus, pentru a înlocui tot zahărul din rețetă folosim aceeași cantitate de Green Sugar.
Aceasta este o opțiune ideală pentru diabetici, dar și pentru cei ce vor să reducă sau să elimine zahărul din dietă, care știm că este foarte dăunător din mai multe puncte de vedere.
Cozonac ardelenesc tradițional
Tradițional, în Ardeal cozonacul cu nucă este cel mai autentic și tradițional, fiind urmat de cel cu mac. Cozonacul cu cacao era favoritul nostru când eram mici, așa că, mama îl făcea negreșit la fiecare Crăciun, pentru că altfel nu scăpa de gura noastră.
Acestea fiind spuse, nu rămâne decât să începem prepararea celui mai gustos cozonac ardelenesc, după rețeta mamei, căreia îi mulțumesc încă o dată pentru mâinile dibace și sufletul iubitor!
Să trecem la rețeta de cozonac pufos de casă, așa ca în Ardeal!
??
Cozonac de casă ardelenesc cu nucă, mac și cacao
Ingrediente
Ingrediente aluat cozonac:
- 1 kg Făină albă (300 g pentru 1 cozonac)
- 6 Ouă
- 150 g Zahăr (noi am înlocuit cu 150 g Green Sugar)
- 50 g Drojdie proaspătă
- 1/2 l Lapte de vacă
- 100 g Unt topit
- 1 lgt Sare
- Coaja de la 1 lămâie
Ingrediente umplutură nuci:
- 300 g Nucă măcinată
- 50 g Zahăr (noi am înlocuit cu 50 g Green Sugar)
- Albușul de la 2 ouă (opțional)
- Coajă de lămâie
Ingrediente umplutură mac:
- 300 g Mac măcinat
- 100 g Zahăr (noi am înlocuit cu 100 g Green Sugar)
- Coajă de lămâie
Ingrediente umplutură cacao:
- 100 g Cacao pudră
- 100 g Zahăr (noi am înlocuit cu 100 g Green Sugar)
- Câteva picături de apă
Instrucțiuni
- Prima dată pregătim drojdia. Pentru asta încălzim o jumătate de cană de lapte în care punem 1 linguriță de zahăr și drojdia proaspătă, pe care o mărunțim bine cu mâna. Amestecăm bine și lăsăm la crescut vreo 5-10 minute.
- Într-un castron de 3 litri cernem făina. Apoi îi facem o scobitură în mijloc unde turnăm drojdia care a crescut și le amestecăm puțin.
- Adăugăm și gălbenușurile de la ouă, zahărul și coaja de lămâie, sarea și începem să le incorporăm în aluat. În acest timp, trebuie să avem la îndemână restul de lapte pentru că urmează să-l adăugăm treptat în aluat.
- Începem să frământăm adăugând treptat lapte până când obținem un aluat potrivit, care se desprinde de pe mână.
- La final adăugăm uleiul sau untul topit, după preferințe, și frământăm bine până l-am incorporat bine în aluat. Asta înseamnă vreo 5-10 minute.
- După frământat, aluatul arată cam așa.
- Presărăm aluatul de cozonac cu puțină făină, îl acoperim cu un prosop curat și îl punem la dospit într-un loc cald timp de 15-20 de minute. În Ardeal, noi obișnuim să-l punem în pat sub perne, și acoperit bine cu o pătură. Atenție să nu uitați unde l-ați pus și să vă aruncați pe el! Au mai fost cazuri… :). Până crește aluatul bine de tot dăm drumul la cuptor, pe treapta maximă. Tot în acest timp pregătim 3 tăvi de chec pentru cei trei cozonaci, pe care le ungem cu ulei.
- Pregătim cele 3 umpluturi pentru cozonaci. Pentru asta măcinăm nuca și o amestecăm cu zahărul și coaja de lămâie. Mama a mai adăugat puțină nucă de cocos pentru mai multă aromă.
- Măcinăm macul în râșnița de cafea și îl amestecăm cu zahărul și cu coaja de lămâie.
- Cacaua pudră o amestecăm cu zahărul și neapărat cu câteva picături de apă pentru a o transforma într-un fel de pastă de consistența marmeladei. Deci, doar câțiva stropi și amestecăm bine bine.
- Împărțim aluatul crescut în 3 părți egale, și folosind un sucitor, intindem aluatul în formă dreptunghiulară pentru a adăuga umpluturile. Încercați să-l întindeți astfel încât lungimea foii să nu depășească lungimea tăvii în care îl veți coace.
- Întindem umplutura de cozonac pe suprafața aluatului și îl rulăm cu grijă pe lungime, astfel încât umplutura să rămână înauntru. Pe cât posibil. Facem la fel cu toți cei trei cozonaci.
- Cozonacii sunt în tavă, pregătiți să intre la cuptor. Însă înainte de a-i băga la copt, bateți un ou și ungeți-i cu oul bătut ca să se rumenească frumos de tot, ca un adevărat cozonac din Ardeal. Îi lăsăm să-și tragă suflul până se mai încinge cuptorul bine de tot, timp în care ei mai cresc în tăvi. Apoi îi băgăm la copt pentru 20 de minute la foc mare.
- Et voila! Cozonacii ardelenești de casă, pufoși și plini de bunătăți sunt gata. Îi lăsăm să se vorbească cu sfinții preț de 10-20 de minute iar apoi îi putem felia și servi. Rețeta de cozonac de casă ardelenesc, bihorean mai exact, a fost posibilă datorită mamei mele, căreia îi pup mâinile de socăciță dragă!
- Iată și o secțiune transversală a cozonacilor ardelenești cu nucă, mac și un strop de nucă de cocos.
- Și o poză cu cozonacul cu cacauă, care a dat pe afară de bine ce s-a rumenit. N-are rost să mai zic cât a fost de delicios!
- Mama vă urează tuturor „Poftă bună” din BucătăriaNoastră!
4 comentarii
Buna dragele mele,am cautat o reteta pt un cozonac pufos si mi-au placut f.f. mult ingredientele descrise in special masa cozonacului.
Azi lam facut si eu si este extra !!a iesit f crescut si pufos si delicios! Va multumesc pt reteta ,maramuresencelor-bihorence harnice !???
Ne bucuram ca ati incercat reteta si v-a placut, speram sa gasiti si alte retete delicioase la noi pe blog. Cu drag! :*
Buna ziua,
Sunt foarte multumita de reteta pentru ca am cautat de mult timp una ca aceasta si imi era dor de cozonac pufos. Sunt si mai bucuroasa sa aud ca este din Bihor. Este orasul meu natal. Felicitari pentru retete! Sunt foarte bune.
Cu drag,
Anamaria
Ne bucuram ca va place reteta! Este reteta mamei de cozonac si ea o are de la bunica. A fost transmisa din generatie in generatie si ne bucuram ca am putut sa o impartasim cu voi! Va multumim tare mult pentru aprecieri si va dorim spor la gatit si sarbatori frumoase! 🙂